4 entry daha
  • goriot baba (père goriot), balzac'ın beni en çok etkilemiş romanlarından birisidir. bu romanında balzac, doğa ve eşyaların tasvirinde olduğu kadar insanların karakter, amaç ve düşüncelerinin betimlenmesi ve analizinde de çok usta ve titiz bir dehaya sahip olduğunu gösterir kanımca. zaten goriot baba, balzac'ın "la comédie humaine" (insanlık komedyası) adını verdiği büyük roman serisine ait bir eserdir. adından da anlaşılabileceği gibi, balzac'ın bu seriyi yaratmasındaki kendince yüce amaç, toplumun bütün kademelerinden gelen insanların halini gerçekçi bir şekilde anlamaya ve anlatmaya çalışmaktir. belki de bu nedenden ötürü balzac'a, romanda realizmin öncüsü sıfatı uygun görülmüştür. insan davranışlarının temelindeki belirleyici faktörler ve ateşleyici güdülerin ne olduğunu ve bunların nasıl açıklanabileceğini belli ki çok merak etmiştir balzac. insanlık komedyası serisindeki sayısız insan karakterlerinin pek çoğuna balzac'ın aynı serideki diğer romanlarında da sık sık rastlanır.

    balzac'ın 1834 yılında yayınladığı goriot baba'nın diğer baş karakterlerinden biri de, paris'te goriot baba'yla aynı fakirhane pansiyonunu paylaşan, taşralı, genç ve tecrübesiz hukuk öğrencisi eugène rastignac'dır. balzac'ın bu karakteri yaratırken kendi hayatından ve tecrübelerinden de esinlendiği söylenir, zira balzac da paris'e taşradan gelmiş ve yazarlığa başlamadan önce orada hukuk eğitimi almıştır.

    romanın baş kahramanı, eski işi makarnalık buğday tüccarlığı olan goriot baba'nın "hayırsız" kızlarının adları ise delphine (madame de nucingen) ve anastasie'dir (madame de restaud).
114 entry daha
hesabın var mı? giriş yap