3 entry daha
  • post yapısalcılık hem yapısalcılığın moda olduğu dönemin sonrasına denk düşmesi hem de bir çok nokta da ona karşı olmasıyla şekillendi. post yapısalcılık biçiminde kategorik bir isimlendirmeye gittiğimizde, özünde yapısalcı bir anlayışla, bu alandaki düşünürlerden yola çıkarak ortak noktaların soyutlanmasını da ifade ediyoruz. post yapısalcılık genel anlamda hangi konularda ortaklaşır. buna vereceğimiz cevap bu genel kategorinin içeriğini anlamamızı sağlayacaktır.

    yapısalcılık sonrası düşüncesi şu ana bileşenlerde az çok ortaklaşır.
    *
    dil merkezcilik
    dilin belirleyiciliği, dilin içinde bir yaşam sürdürdüğümüzü söylerler. bu anlamda metinselcidirler. dilin dışında hiç bir şey yoktur…
    *
    anlamın imkânsızlığı
    gösteren ile gösterilen saussure’de olduğu gibi birbirine birebir bağlı değildir. gösteren sadece diğer bir göstereni işaret eder ve bu sonsuz bir döngü oluşturur. dolayısıyla anlamı yakalamak mümkün olmaz.
    *
    karşı felsefe
    somut, statik bir anlamı yakalamak mümkün olmadığı için metafizik, apriori, mevcudiyet bilgisi, metafiziği mümkün değildir. bu yüzden bu tür metafizik dayanaklarla oluşturulan tüm düşünsel oluşumlar en baştan bir yıkıntıdır.
    *
    anti tarihselcilik
    ilerleme yâda kurtuluş düşüncesi anlamlı bütüncül bir çıkışı, metafiziği kabul eder. oysa bu yalnızca bir kurgu, dolayısıyla yanılgıdır.
    *
    özne oluş.
    öz fikrinin reddiyle birlikte sürekli oluş ve yıkılış halindeki bir özne anlayışı da kabul edilmiş olur. özne sürekli bir devinim, bir akıştır.
    *
    dualizm karşıtlığı

    dilimize düşüncemize egemen olan ikili karşıtlıklardan oluşan dualist düşünce tarzımız hiyerarşik oluşumun temel devindiricisi olur. iktidar mekanizmasının etkisizleştirilebilmesi için ilk önce onun ortaya çıkışını tetikleyen, besleyen bu düşünce tarzının görünür kılınması ve gerçek anlamının açığa kavuşturulması gereklidir.
    *
    çokluk
    post yapısalcı anlayış, yapısalcılıkta olduğu gibi bir biriyle anlamlı bir düzen içinde ilişki kuran yapı fikrini kabul etmez. onun düşüncesinin temelinde çokluk, çelişkiler, parçalılık vardır. bu yüzden toplumsal alanda daha önce dikkat çekmeyen küçük, alt unsurlara odaklanırlar. bu anlamda çokluk fikri tâbi grupların (subbordinate groups) yaklaşımlarının, fikirlerinin ve kültürlerinin kabul edilmesini sağlar.
28 entry daha
hesabın var mı? giriş yap