5 entry daha
  • yanılgı: michael jackson gibi sanatçılar özel yaşamlarındaki toplum ahlakına aykırı davranışlarından dolayı sıradan insanlar gibi eleştirilemezler.
    gerçek: kamuya mal olmuş kişilerin özel hayatına müdahalenin yasal sebebi, kişinin özel hayat hakkından daha üstün nitelikte bir kamu yararına dayanıyor olmasıdır. basitçe: kamuoyuna mal olmuş kişilerin özel hayatı kısmen kamulaştırılmış demektir. başka deyişle "kamuya mal olmuş kişiler"in özel hayatları kamuoyuna açıldıkları oranda daralmakta ve (mahrem kalması gereken) bir olay, kamunun yüksek menfaati ile ilişkilendirilebildiği ölçüde "haber" niteliği kazanmaktadır.
    bu evrensel kabulün yansımalarını aihm kararlarında görmek de mümkündür. mahkeme birçok kararında, kamuya malolmuş kişiler için kabul edilebilir eleştiri sınırının diğer bireylere göre daha geniş olması gerektiğini vurgulamıştır.
    hal böyle olunca garip ve çelişkili davranışlarıyla dikkat çeken bir ünlünün bütün bu davranışlarının toplumun haber alma haklarının bir sonucu olarak gündeme getirilmesi ve irdelenmesi her şeyden önce basının sorumluluğudur.

    (bkz: zamanının ötesinde entry'leri/@andrew)
6 entry daha
hesabın var mı? giriş yap