34242 entry daha
  • biraz genel bir yazi olacak ama bitcoin'i takip edenlere faydali olacagini dusundugum icin burada paylasacagim. umarim faydasi olur

    fed baskani powell'in dunku aciklamalari ve yayinlanan bir takim amerikan ekonomik verileri neticesinde onemli bir noktaya geldik. hatirlarsaniz sene basindan beri pek cok kisi faiz artirimlarini piyasa fiyatladi dedi durdu. bir nebze dogru olsada bu artirimlarin etkilerini henuz daha gormedik. o yuzden piyasa faiz artirimlarinin kisa vadeleri psikolojik reaksiyonlarini fiyatliyor olabilir ama uzun vadeli etkilerini fiyatlamadigini sp500'un hala sadece zirveden %14 gerilemis olmasindan anlayabiliriz (bu oran covid zamani %35, 2008 krizinde %60'a yakindi)

    sp500

    peki ne gibi uzun vadeli etkiler gormeyi bekliyoruz? kisaca anlatmak gerekirse faizler yukselince, krediler pahalilasir, talep duser, buyume yavaslar. piyasadaki para dongusu yavaslar, likidite azalir, kuruyan gol gibi para suyunu cekmeye baslar.

    peki aylardir fed faiz artiriyor, daha ne kadar bekleyecegiz diyebilirsiniz. fed faizleri tarihinde gorulmemis bir hizla 1 senede 0.25'ten 4'e cikardi ve buyuk ihtimalle seneyi %4.5 ile kapatacak. bunu ses hizini asan ucak gibi dusunun. biz ucagin gokyuzunde ses duvarini asip sonik patlama yaptigini, hizlandigini gorduk ama sesi daha bize gelmedi.

    peki bundan sonra ne olacak? ekonomik daralmayla ve paranin suyunu cekmesiyle, buyuk sirketlerden tutun da, cekirdek ailelere kadar herkes elindeki rezervleri yani kenarda kosede tuttugu kara gun akcelerini yemeye baslayacak, isten cikarmalar baslayacak, isini kaybedenler mal varliklarini (once ufaklari, ekonomik sikintilar devam ederse sonra da buyuklerini) ellerinden cikarmaya baslayacak. yani en buyugunden en kucugune yavastan yavastan herkes iflas bayraklarini cekmeye baslayacak (iflas abarti oldu biraz ama anladiniz siz, daralma olacak yani).

    peki bir sirketi ya da kendinizi dusunun, varliklarinizin bir kismi ev, fabrika, tarla vs diger kismi hisse senedi, altin ya da bitcoin. once hangisini satmaya baslarsiniz?

    simdi basta bahsettigim powell'in konusmasi ve ekonomik verilerine donelim. bu anlattiklarimla powell'in ne ilgisi var? bu yasli basli, arada cikip kaybolan ama (bence) dunyanin en güçlü mevkisinde oturan amca dun dediki "faiz artirimlarimiz devam edecek ama istedigimiz sonuca varmaya basladigimizin emarelerini gormeye basladik". yani, yangin devam ediyor ama kontrol altina aliniyor gibi diyor.

    peki bu "fed pivot yapti, bundan sonra rahatiz" anlamina geliyor mu? bence hayir, basta bahsettigim isten cikarmalar, likidite krizleri daha tam yasanmadi. fed bunlarin yasanmasini istiyor cunku enflasyonun baska turlu dusmeyecegini biliyorlar. enflasyonu dusurmenin en guzel yolu issizligin patlamasi, aci ama gercek. soyle dusunun, bakkaldaki etin, sutun, ekmegin fiyatinin dusmesi kolay. tuketim kalemlerindeki fiyat gerilemeleri ufak bi kesimi uzse de genel olarak halkta memnuniyete sebeb olur. amaaaa eger enflasyonun en son duragi olan maaslar artmaya baslarsa, iste o noktodan sonra geri donus yok. ne maaslar iner, ne de carsi pazar fiyatlari. ıste fed'in yana tutusa deliler gibi faiz artirmasinin sebebi bu. enflasyon maaslara ulasmadan, issizligi tavan yaptirip insanlari zam istetmek yerine bir isi olduguna sukrettirmek.

    butun bu ekonomik senaryoda bitcoinin buradan yukari mi yoksa asagimi hareket edeceginin kararini size birakiyorum. daha madencilerin zararina kazdiklarindan, avrupanin kis aylarini atlatmak icin enerji fiyatlarini (haliyle enflasyonu) korukleyeceginden, cindeki kapanmalar ve olaylardan vs bahsetmedik bile.

    parasal sikilasma zamanlari sermayeyi korumak bence en onemli durumdur. sermayeniz %20 erirse, onu yerine koymaniz icin %25 yukari cikmaniz gerekir. bu gibi zamanlarda temkinli olmakta fayda var. benim eyyorlamam bu kadar
8412 entry daha
hesabın var mı? giriş yap