165 entry daha
  • regaib kandili diye bir şey olmadığı gibi receb ayı ile alakalı aktarılan hadisler de sahih isnadlar ile bizlere ulaşmamıştır. islam için "receb ayı" sadece haram aylardan bir aydır, fazlası değil!

    size cehaletin ve ihanetin hangi seviyelere ulaştığını gösterebilmek adına kısa bir örnek vereyim:

    şafi fakihlerinden ebu şame el makdisi, el bais ala inkari'l bid’a ve'l havadis isimli eserinin salatu'l regaib (regaib namazı) bab başlığı altında enes b. malik (radıyallahu anh)'dan şu hadisi naklediyor:

    rasulullah (sallallahu aleyhi ve sellem) dedi ki:
    “o ayda bulunan ilk cuma gecesinden gafil olmayın. çünkü o, meleklerin regaib diye isimlendirdikleri bir gecedir. kim receb ayı'nın ilk perşembe gününü oruç ile geçirir ve o günün akşam ile yatsı arasında on iki rekat namaz kılarsa, allahu teala o kimsenin günahlarını bağışlar.”

    ebu şame bu hadisin akabinde ebu'l ferec (ibnu'l cevzi)'den yaklaşık olarak şu sözleri aktarıyor:

    “bu hadis isnadında ali b. abdullah b. cehdam olduğundan dolayı mevzu (uydurma) bir hadistir. şeyhimiz abdulvehhab el hafiz'den işittim, dedi ki: "bu adamı aradım hiçbir kitapta bulamadım. bu adam meçhul (tanınmayan) birisidir."” [1]

    ibnu'l cevzi'nin el mevduat isimli eserinin 2. cildini açın, salatu'l regaib bab başlığı altına bakın, ebu şame'nin aktardıklarının aynısını göreceksiniz.

    peki sorun nerede?

    1.si... cehalette ve ilme ihanette zirve yapmış olan bu insanlar, hadis sırf naklediliyor diye sahih zannediyorlar ve bu minvaldeki uydurma rivayetleri alıp bilmeyenlerin önüne atarak millete dini ifsad ettiren ameller, kısacası bidatler işlettiriyorlar ve sonuç olarak da büyük günahlardan daha büyük bir günaha sebebiyet veriyorlar. hem sapıyorlar hem de saptırıyorlar. halbuki kitabın ismi bile ben sahih değilim arkadaş diye bağırıyor. [2] bunu özellikle cübbeli ahmet yapıyor; ki bunu önceden de dillendirmiştim: (#127793207)

    netice olarak insanlar bu minvaldeki zayıf ve uydurma hadisleri sıkça duydukları için artık inkar edilemez hale geliyor; ve bu amellerin olmadığını, bu gün ve gecelerin mübarek olmadığını dillendirenler ise sapıklık ile, hoşgörü düşmanlığı ile, kültür yobazlığı ile, "türlü türlü iftiralar ile" saldırıya uğruyorlar.

    2.si ise islam ansiklopedisi'nin regaib gecesi başlığı altında toplum baskısının emarelerini görüyoruz. şöyle ki...

    ibnu'l cevzi de ebu şame el makdisi de bu hadisin uydurma olmasına sebep olan kişiyi yani ali ibni cehdam'ı sufiliğe nispet ediyor. [3] islam ansiklopedisi (ki başlığın müellifi hamdi tekeli'dir) bu kişinin ismini eserde geçtiği şekilde değil, "zahid" sıfatı ile ön plana çıkartıyor:

    “ibnü’l-cevzî, regaib orucu ve namazıyla ilgili hadisin zâhid ebü’l-hasan nûreddin ali b. abdullah b. hüseyin b. cehdam (ö. 414/1024) tarafından uydurulduğunu ve hadisin başka hiçbir kaynakta geçmediğini belirtir (el mevzûât, ii, 47).” [4]

    halbuki eserde zahid ifadesi değil bizzat "sufi" olduğu zikrediliyor. işte tam da burada toplum baskısının emareleri ve menfaatler gündeme geliyor. bu belki dışarıdan bakan birisi için çok da umursanmayacak bir detay olabilir fakat sinek de küçüktür arkadaşlar, benim midemi bulandırıyor.

    ilme ihanet etmeme adına meydana çıkıp, açık açık "sufiler, din adına din uyduran insanlardır, bunlardan uzak durun!" denmesi gerekiyor. kimlikleri ile vasıflarının gizlenmemesi, bilakis bunların tek tek ifşalanması gerekiyor. öteki türlü bu insanlar malesef ama malesef anlayamıyorlar.

    ...

    sonuç: receb ayı, sadece haram aylardan bir aydır. nebi (sallallahu aleyhi ve sellem), sahabe (radıyallahu anhum) ve selefi salihin (rahimehumullah); bu gün ve gecelerde hiçbir şey kutlamamış, hiçbir ameli ihya etmeye çalışmamışlardır.

    çünkü "yok" yoktur.

    kaynakça:
    [1]: ebu şame el makdisi, el bais ala inkari'l bid’a ve'l havadis (sayfa, 40).
    [2]: ebu şame el makdisi, el bais ala inkari'l bid’a ve'l havadis (sayfa, 39, 40).
    [3]: ebu şame el makdisi, el bais ala inkari'l bid’a ve'l havadis (sayfa, 39); ibnu'l cevzi, el mevduat (2. cilt - sayfa 124).
    [4]: islam ansiklopedisi - regaib gecesi (müellif: hamdi tekeli)
11 entry daha
hesabın var mı? giriş yap