4 entry daha
  • haci bektas veli

    mutasavvif, sair. nerede dogdugu ve nasil yetistigi kesin olarak bilinmiyor. anadolu'da dogmus ve yetismis olabilecegi gibi. horosandan gelen ahmed yesevi mensuplarindan da olabilir. hakkinda soylenen menkabelerde cogunlukla horasan'dan geldigi belirtilir. baska bir ihtimale gore aslen nisaburludur. ahmed yesevi veya onun halifesi lokman perende'nin murididir. soy seceresi hz ali'ye kadar cikarilir. *
    kardesi mentesin ile beraber anadolu'ya gelir. sivas, amasya, kirsehir, kayseri'yi dolastiktan sonra simdiki hacibektas ilcesi olan sulucakarahuyuk'e yerlesir. basiyan-i rum dan oldugu soylenen hatun ana'yi kendisine evlat edinir ve orada vefat eder.

    haci bektas amasya'da iken baba ilyas ve onun onde gelen muridlerinden baba ishak ile dostluk kurmustur. sii-batini inanclara sahip olan baba ishak'in isyani sonucu idam edilmesi uzerine, muridlerinin haci bektas'in etrafinda toplandiklari rivayet edilir.

    bektasiligin haci bektas tarafindan kuruldugunu gosteren hicbir belge mevcut degildir.`:fakat acemi bir sekilde ilk tohumlari atanin o oldugu bir gercektirtarikatin 1516'dabalim sultantarafindan kuruldugu soylenir.:aslinda balim sultan haci bektasin temelinin uzerine yapilandirmistir tarikati` * `:profesyonel yapmaya baslamistir bu isi ve meyveler ona kalmistirhattafuad koprulu` bu tarihi, bir asir daha eskiye goturmustur. ve bu sekilde bektasiligin haci bektas'tan en az bir veya bir bucuk asir sonra kuruldugunu soylemistir*

    haci bektas'in orhan gazi zamaninda yasadigi ve yeniceri ocagi'na dua ettigi yolunda rivayetler vardir. oysa onun yeniceriler tarafindan pir olarak taninmasi daha sonraki asirlarda gerceklesmisdir.
138 entry daha
hesabın var mı? giriş yap