157 entry daha
  • hassas bir bölüm, hassas bir konu. yanlış anlaşılabilirim ama açıkça fikirlerimi söyleyeceğim. hatta "yanlış anlaşılabilirim" dedim ama aslında bazıları beni anlamak istediği gibi anlayacak, yoksa ortada yanlış anlayacak bir durum da yok.

    evet, sorum açık ve net: "neden benim din hanemde "islam" yazıyor?" ben müslüman mıyım? islamın şartlarını yerine getiriyor muyum? "islam" ın istediği gibi bir genç miyim? bu soruların hepsine bir cevabım var: "hayır". o halde neden bu "islam" ibaresi?

    müslüman olmak utanılabilecek bir durum mudur? elbette hayır ancak insan doğuştan bir dine mensup olarak gösterilmemeli. mesela yaşı 18'i geçer, ya da ergenlikte belli bir yaşı doldurur; sağlıklı düşünebilmeye başladıktan sonra kendi dinini kendi seçer ya da bir ateist olarak o haneyi boş bırakabilir.

    hiç kimse ille de bir dine inanmak zorunda değildir. hiç kimsenin ilahi bir inancı olması şart değildir. insanlar, inançsız olarak da yaşayabilir, hayatını devam ettirebilir. aradığı soruların cevabını ille de "ilah" ta bulmaz, kendi cevaplarını yaratabilir, mantık ilkeleri çerçevesinde düşünebilir ancak bizim ülkemizde direkt olarak, aradığın soruların cevabı "islam" da deniliyor, doğar doğmaz oraya "islam" yazılıyor.

    bir de "türkiye'nin yüzde 99'u müslüman" lafı var. çok revaçta, herkes bolca kullanır. ben bu durumun gerçekliğine de inanmıyorum. zaten insanlara seçme şansı vermiyorsunuz ki? sadece şöyle diyebiliriz: türkiye'deki insanların yüzde 99'unun din hanesinde islam yazıyor. yazıyor yazmasına da bunu biz seçmiyoruz. bizim dinimizi bizim yerimize başkası seçiyor.

    aslında nüfus cüzdanlarında ki "din hanesi" kısmı ile ilgili de bir problem var benim kafamda. problemin kaynağı, bu hanenin gerekliliği. mesela nüfus cüzdanlarımızda din hanesi olmazsa ne değişir ki? yaptığımız yasal işlemlerde ayrım mı yapılıyor? sen müslümansın biraz bekle, sen ateistsin geç sıraya, sen hristiyansın siktir git mi deniliyor? yani "din hanesi" neden?

    olaya bir de hukuksal açıdan yaklaşayım. söz konusu durum tamamiyle insan haklarına da aykırı. az önce baktım insan hakları evrensel beyannamesi madde 18'de aynen şöyle diyor: "herkesin düşünce, vicdan ve din özgürlüğüne hakkı vardır" yani "herkes" istediği düşünceyi, vicdanı ve dini seçebilir, bu konuda özgürdür. ama orada durun! "herkes" dediğine bakmayın. burası türkiye, sen türkiye cumhuriyeti vatandaşısın. "herkes" değilsin, insan hakları evrensel beyannamesi senin için geçerli değildir. değil mi, değil mi, değil mi? yani resmen bize söyledikleri bu.

    ben de birilerine çağrı yapayım buradan. bence işin biraz daha bokunu çıkarın, din hanesinin yanına "mezhep" hanesi de ekleyin. hatta "ırk"ını filan sorun, türk müdür, kürt müdür, laz mıdır öğrenin; alevi midir, sunni midir, bunlar hep önemli şeyler. bunları öğrenemezseniz bazı özel kişilere "özel muamele"nizi yapamazsınız.
140 entry daha
hesabın var mı? giriş yap