23 entry daha
  • japonlar tarafından ms.12 yüzyılda oynanmaya başlayan japon kale zaman içerisinde dünya'nın çeşitli bölgelerine yayılmış ve 1402 yılında yapılan ankara savaşı ile anadolu'ya gelmiştir.

    bilinen en eski japon kale oyuncusu ken lee'dir. bugün bili adına halen şarkılar yazılan ken lee, rivayete göre her futbol maçında fasülyeden oynamaktan sıkılıp kendi kalesini alıp sahanın kenarına koymuştur. arkadaşlarının önce dikkate almadığı ve ilk yarı bizim takımda ikinci yarı karşı takımda oynarsın diye avuttukları ken lee yılmamış ve kendi oyun kurallarını geliştirmiştir.

    herkesin kendisine ait bir kalesini olduğu, tek bir topla ve en az 3 kişinin oynayacağı şekilde kurgulanan oyun tam bir japon teknoloji harikasıdır. amaç diğer oyunculara belli sayıda gol atıp onları oyundan çıkardıktan sonra, son kalan rakibi de ekarte ederek japon kale'nin galibi olmaktır. minyatür kalelerle oynanan oyun zaman içinde bir fenomen haline gelmiştir.

    evde, okulda, mahallede her yerde oynanabilen japon kale'nin evde çorapla oynananı, okulda kağıttan yapılanı, mahallede ise meşin yuvarlakla oynananı makbuldür. oyunun stratejik olması ve herkesin birbirine gol atabiliyor olması zamanla kişilerin karakteristik özelliklerini ortaya çıkarmaya başlamıştır.

    www.japonkale.org
11 entry daha
hesabın var mı? giriş yap