aynı isimde "pi (film)" başlığı da var
159 entry daha
  • - ben pi sayısıyla ilgili bir ödev yapıyordum da, öğretmenim "pi sayısının mimarlıkla olan ilişkisini de araştırabilirsin, bir mimara gidip sor bakalım" dedi. siz yardımcı olabilir misiniz acaba?

    kapıdan içeri böyle diyerek girdi; uzun, simsiyah, arkadan toplanmış saçları, kömür karası gözleriyle mahçup, güvensiz, alabildiğine ürkek kız çocuğu olan "sultan" hanım, 2008'in eylül-ekim aylarında.

    - otur bakalım güzelim, nerde okuyosun sen?
    - anadolu lisesinde.
    - kaçıncı sınıf?
    - lise ikide okuyorum ben.
    - bakalım bakalım, pi'yle ilgili bir kaç kitap olacaktı, hem eşimin de vardır belki verebileceği birkaç kaynak kitap. nerde oturuyorsunuz sultan, kimlerdensin?

    bu soru ve ardından gelen olaylar bir destan, bir roman, belki de bir masal.

    sultan, muğla ili yatağan ilçesine bağlı bir köyün, kuş uçumu 5-6 km uzağında kurulmuş toplam altı haneden oluşan mahallesinde yaşıyor. dağ başı yaşadığı yer. ilköğretimi köyde okumuş. o zamanlar köyün yolu olmadığı için, kendi gibi iki arkadaşıyla sabah beşte yola çıkmışlar, patikalardan, dere kenarlarından, izlerden yürüyerek, sekiz seneyi geçirmişler. "ben okumak istiyorum" dediğinde de; hiçbir sosyal güvencesi ve işi olmayan, tüm mal varlığı iki inek, beş-altı keçiden mamul baba sallamış; "anadolu lisesini kazan, söz okutcam" ve blöfü görmüş sultan, anadolu lisesini kazanmış. "halamın evinde kalıyorum, haftasonu da köye gidiyorum inek ve keçileri gütmek için" dedi. "okumak istiyorum, okumazsam hemen evlendirirler beni, o zaman ömür boyu inek ve keçi güderim"

    sultanı iki sene dersaneye gönderdik, kontenjandan. bi kaç arkadaş kırtasiye giderleri ve giysilerine sponsor oldu. arada uğrayıp son haberleri verdi, sınavlar, kurslar, deneme sınavlarının puanları. ve o çok beklediği, hayatını değiştirebilecek sınav sonucu geldi; "bozok üniversitesi, mühendislik-mimarlık fakültesi, şehir ve bölge planlama bölümü"

    yaklaşık on beş gündür hummalı bir çalışma içerisindeyiz. harç/haraç parası, yurt parası, kışlık giysiler, sıcacık bir bot, valiz, yurt için gerekli olabilecek terlik, eşofman, sabun, şampuan, havlu, şemsiyes, atkı, bere ve daha bir yığın şey. gelin çeyizi gibi hazırladık, gelin gidiyor gibi heyecanlı, mutlu.

    bugüne kadar muğlaya iki kere gitmiş, biri anadolu lisesi sınavına biri de üniversite sınavına girmek için. şimdi yaklaşık 800 km öteye gidecek. tek başına. her ay ihtiyacı olan parayı toplayıp göndereceğiz, yaklaşık bir on kişilik gönüllü grubuyuz, herkes 20-50 ne ayırabilirse gönderecek. hayatı kurtulacak/kurtulacak mı? henüz bilmiyoruz ama dilerim onun için çok şeyler değişir. kendine, çevresine faydalı, ufku açık bir birey olur. inek ve keçi gütmek zorunda kalmaz bir ömür. ve arkasında bıraktığı iki kızkardeşine de, o ön ayak olur. çünkü bir küçüğü de onun ardından anadolu lisesini kazandı bu yıl. evden okula kadar adım adım açtığı patikadan, izden kardeşleri de yürüyecek besbelli.

    - pi sayısı dünya için neleri değiştirdi bilmiyorum ama abla, benim dünyamı değiştirdi.
    - evet sultan.

    evet masal gibi; "bir varmııış, bir yokmuş, pi sayısını arayan bir kız varmış..."

    yıllaaaar sonra editi : iş bu entry'i okuyup mesajla akıbet soran yazar arkadaşlar oluyor, yormayayım kimseyi. sultan, okulunu birincilikle bitirdi -ki böyle yazınca bana bile masal gibi geliyor- ve birincilik belgesini alırken babası yanındaydı. şimdi şehir plancıları odasında çalışıyor, bir taraftan da kpss ye hazırlanıyor. kız kardeşini okutuyor dokuz eylül hemşirelikte, bir diğer kardeş de çocuk gelişimi bölümünde okuyor. ailesinin evinden ayrıldı kardeşlerinden biriyle şehir merkezinde ev tuttu. artık kendi evinin de direği. hepimizin gururu, pırıl pırıl. hala pi deyince gözleri ışıldıyor, "başardım" diyor. bir de sevdiği olsa tam olacak. biz artık sadece seyrediyoruz kendisini, gururla.

    2019 başı editi : doymadı, yüksek yapıyor, profesör de olur bu başımıza. "akademik kariyer de yapmadım demeyeyim" diyor. bi de haritacı sevgili yapmamış mı bu kendine? bu yaza nişan düşünüyorlarmış. kız kardeş de mezun olduydu ya dokuz eylül hemşirelikten, bu cimcime bi yüksek kpss puanı almış, mezun olduğu okulda çalışmaya başlayacakmış. çok oldular.

    11.08.2021'den bildiriyorum: karayolları genel müdürlüğünde sözleşmeli şehir plancı o bugüne bugün :) evli, mutlu, işli gün itibariyle. bi küçük kardeşi dokuzeylül hastanesinde yoğun bakım hemşiresi, onun küçüğü özel bir anaokulunda, en küçük oğlan da bayır'da migrosun deposunda çalışıyor.

    ve hepsi uzuuuun ve mutlu bir hayat yaşamışlar ...
353 entry daha
hesabın var mı? giriş yap