1 entry daha
  • müzisyen. 1949 yılında tunceli'de doğdu. liseyi bitirene kadar tunceli'de yaşadı. 1969 yılında pek çok kişi gibi çalışmak için berlin'e gitti. bir süre düğünlerde saz çaldı. daha sonra belçika'ya geçti. maden ocaklarında çalışmaya başladı.

    "maden ocağında hayata dair çok şey öğrendim. bestelerimin yarısını yeraltında yaptım. şartlar o kadar ağırdı ki..."

    1973 yılında kendi türkülerinden oluşan ilk albümü belçika'da yayımlandı. gültekin de emekçi, ali asker gibi müzisyenlerle aynı safta türkülerini seslendiriyordu. yurtdışında pek çok albümü yayımlandı. ama türkiye'de albümünün yayımlanması için 1987 yılını beklemek gerekecekti.

    2 temmuz'da sıvas'ta yitirdiğimiz hasret gültekin'in (lütfü gültekin'le hiçbir akrabalığı yok!) ilk albümü "gün olaydı" ile lütfü gültekin'in türkiye'de ilk albümü "selam olsun" büyük bir raslantı sonucu aynı gün yayımlandı. iki 'gültekin' bu olay vesilesiyle tanıştılar, dost oldular. hasret, 1990 yılında lütfü gültekin'in "aydınlıkta uyandırın" albümünde bağlamaları çaldı. lütfü gültekin'in en ünlü türküsü "derman sendedir" bu albümde yer alıyordu. 1993'te gültekin'in yeni albümü için bir araya geldiler. bağlamaları kaydettiler. hasret, sıvas'a gitmek istiyordu. kayıtlara devam etmek üzere ayrıldılar. hasret, sıvas'a gitti ve yakılarak öldürüldü.

    "yaklaşık bir yıl mikrofon karşısına geçmeye çalıştım ama bir türlü okuyamadım türküleri. sonradan yavaş yavaş okumaya başladım ve albümü bitirdim. hasret'in çaldığı bağlamalar üstüne, hasret'e adadığım türküleri söyledim. 'hasretim hasret' albümü böyle yayımlandı. hasret'le geçirdiğimiz son onbeş gün bana onbeş asırmış gibi geliyor."

    sanatçının bir çok türküsü çeşitli sanatçılar tarafından seslendirildi.

    lütfü gültekin hala belçika'da yaşıyor ve müzik çalışmalarına oğlu emre gültekin'le birlikte devam ediyor.

    diskografi:
    yiğidi doğuran ana bin yaşa (1974)
    soranlara selam (1981)
    selam olsun (1987)
    aydınlıkta uyandırın (1989)
    soranlara selam 2 (1990)
    hasretim hasret (1995)
    derman bizdedir (1998)
    bir pınardır türküler (2001)
    gül türküleri (2003)
    el emeği göz nuru (2005)
    türküce (2008)
7 entry daha
hesabın var mı? giriş yap