• voronoi diagramlarindan ilk olarak peter lejeune-dirichlet 1850 yilinda bahsetmistir. yarim yuzyildan cok zaman gecmis ve 1908 yilinda voronoi bu diagramlar uzerine bir makale yazivermistir ve voronoi diagramlarina da isim vermistir haliyle.

    voronoi diagrami noktalardan ya da objelerden olusan bir kumenin yakinlik* bilgilerini gosterir. duzlem, duzlemdeki her noktanin kullanilan kumedeki nokta ya da objelerden en yakin olana atanmasi yoluyla bolusturulur. duzlemde tek bir nokta ya da objeye ait olmayan noktalar voronoi diagramini olusturur.

    voronoi diagramlarini olusturmada kullanilan pek cok algoritma mevcut. mesela en populer olanlarindan biri incremental algorithmdir ki mevcut diagrama yeni noktalar eklendiginde diagramin gereken yerlerini yeniden olusturmaya dayanir. 1985 yilinda steve fortuneun gelistirdigi plane sweep algorithm* ise daha bir etkili calismaktadir.

    3 boyutlu voronoi diagramlari kristallografide buyume hizilarinin simulasyonunda kullanilir, arkeolojide hatta zoolojide bile karsimiza cikar sonu yoktur.
6 entry daha
hesabın var mı? giriş yap