30 entry daha
  • bu kadar başarılı, bu kadar insanın içine işleyen bir sahneyi nasıl çektiğine hala inanmakta güçlük çektiğim film sahnesinin yönetmeni. bence spoiler değil ama belki öyledir deyu:
    --- spoiler ---
    vengo filminde arrinconamela şarkısı çalarken ki ortam, arada caco'ya dönen kameranın, adamın bütün acısını alıp içime bırakması, beni benden etmesi... öyle bir sahne ki ne varsa sahnede tam olması gerektiği gibi özürlü genç çocuktan tut, alejhandro'nun omzuyla tututuğu ritim, sahne biterken kameranın caco'nun kadehine odaklanması. bin filmde anlatılamayacak bir duyguyu, 3 dakika süren bir muazzam şarkının eşliğinde yüreğime kazıdı tony gatlif. beni bu kadar etkileyen başka bir sahne daha olmadı ahir ömrümde. bu yüzden kendisinin yeri çok farklı bende.

    o sahne http://www.youtube.com/watch?v=ynm7h6v_nuk
    --- spoiler ---
    bu sahne ancak deha ile açıklanabilir.
    ama ben burdan ne kadar anlatmaya çalışsam da eksik kalacak biliyorum. ama o nasıl hüzünlü bakmaktır öyle, hiç bir şey söylemeden acının atlasını adamın yüzünde gösterip, hüznün destanını o kara gözlerden okutmak...
    defalarca ki sayısını sayamadım aynı sahneyi seyrettim aynı gün içinde. ama müziğin de etkisini es geçmeyeyim tabi öyle bir bütünlük, öyle bir duygu yakalanmış ki o sahnede, sanırım bir o kadar daha da,aynı sahneyi seyretsem sıkılmam. çünkü öyle içten bir şey var ki bu sahnede beni etkileyen her seyredişim de ayrı bir film seyrediyormuşum gibi...
    vengo film değildir destandır, tony gatlif de benim nazarımda sadece dünyanın en iyi yönetmeni değil, gönlümün çingenesi, başımın tacı, gözümün nurudur şu saatten sonra.

    bu zamana kadar ne filmler gördük, ne kadar çok sevdik ne kadar çok ödül verdiler onlara, ama bu sahnede olan büyüyü yeminle söylüyorum tek bir holyywood filminde gördüysem en sıkıcı fransız filmine dekor olayım.
    tek bir filmle, emsallerinin büyük bütçelerle, dev castlarla başaramadığını gönlümde ki bu tahtı ele geçiren çingene kralın, bu şahane adamın ne yaptıysa hepsini en kısa sürede seyredeceğim. bu kadar geç keşfetmem büyük talihsizlikse de onu bana film yapsın diye yaradana şükretmeden geçmeyeceğim. geç buldum ama çabuk kaybetmeyeceğim. ölene kadar peşindeyim.

    ayrıca kendisiyle ilgili araştırma yaparken güzel bir ayrıntıyla karşılaştım duvara karşı filminden tanıdığımız, benim çok sevdiğim birol ünel 'e transylvania filminde rol vermiş seyretmek ikinci muhtesem bir neden daha.

    son olarak, bu entry oldukça taraflı bir bakış açısı ve tamamiyle vengo isimli filmle olan duygusal bağlılığımla yazıldı.
79 entry daha
hesabın var mı? giriş yap