• yedi tepeli şehre ayak bastığında, şehrin kültürünü yer ile yeksan eden, kentsel dönüşüm projesi mavrasına karşı, 10 numara bir ayar vererek taşı gediğine koyan, 7. sanata meftun adam.

    ''kültür başkenti demek! bu çok iyi bir şey. ama bana hep yaptıkları yüksek kuleleri gösteriyorlar. kültürden söz ettiklerinde kastettikleri "money". mahalleleri, yeşil alanları korumak gibi dertleri yok. büyük binalardan, alışveriş merkezlerinden, lalelerden bahsediyorlar hep. bunlar "kültürün başkenti" anlamına gelmiyor ki, "kapitalizmin başkenti" anlamına geliyor'' sözlerinin sahibi.

    sinema alemine gadjo dilo gibi bir güzellik armağan etmiştir.
  • ilk cnbc-e deki gadjo dilo filmiyle taniyip 2006da transylvaniayi sinemada gordukten sonra dur bakayim myspace sayfasi var mi diye aradigim, tek sayfa bulamayinca da ben neden yapmiyorum deyip bu ise kollari sivadigim yonetmen. myspace.com/tonygatlif sayfasini yaptiktan birkac ay sonra resmi myspace sayfasi acildi ve sayfanin admini vasitasiyla gatlif bana tesekkurlerini sunup devam etmemi, ara sira bana yollayacaklari bilgileri yayinlamami (mesela arte kanalinda yayinlanan gatlif`in duzenledigi vertiges adli flamenko gosterisini duyurmami istemislerdi) rica ederek beni onore etmistir. direkt onlari ilgilendiren mesajlari da forward ediyorum duzenli olarak. facebook icersindeki ilike sayfasini da ben goturuyorum. yakinda bir de youtube sayfasi acmayi dusunuyorum, filmlerden muzikli sahnelerin agirlikli oldugu videolar olacak. yakinlarinda olan birisi beni fransiz sanip paris konserine gelsene demisti. ilerde tanismayi umuyorum kendisiyle.
  • cezayir doğumlu, fransız vatandaşı, roman film yönetmeni. romanların üzerine bir üçleme çekmiştir; üçlemenin en önplana çıkan filmi gadjo dilo'dur. emir kusturica için 'aman ne de güzelanlatmış çingeneleri' diyenlere verilebilecek en iyi cevapler tony gatlif filmleridir. tony romanlar ile film çekmeye gittiğinde 'aha film yönetmeni' geldi demez romanlar, 'aha bizim tony gelmiş' derler.
    (bkz: gadjo dilo)
  • bu kadar başarılı, bu kadar insanın içine işleyen bir sahneyi nasıl çektiğine hala inanmakta güçlük çektiğim film sahnesinin yönetmeni. bence spoiler değil ama belki öyledir deyu:
    --- spoiler ---
    vengo filminde arrinconamela şarkısı çalarken ki ortam, arada caco'ya dönen kameranın, adamın bütün acısını alıp içime bırakması, beni benden etmesi... öyle bir sahne ki ne varsa sahnede tam olması gerektiği gibi özürlü genç çocuktan tut, alejhandro'nun omzuyla tututuğu ritim, sahne biterken kameranın caco'nun kadehine odaklanması. bin filmde anlatılamayacak bir duyguyu, 3 dakika süren bir muazzam şarkının eşliğinde yüreğime kazıdı tony gatlif. beni bu kadar etkileyen başka bir sahne daha olmadı ahir ömrümde. bu yüzden kendisinin yeri çok farklı bende.

    o sahne http://www.youtube.com/watch?v=ynm7h6v_nuk
    --- spoiler ---
    bu sahne ancak deha ile açıklanabilir.
    ama ben burdan ne kadar anlatmaya çalışsam da eksik kalacak biliyorum. ama o nasıl hüzünlü bakmaktır öyle, hiç bir şey söylemeden acının atlasını adamın yüzünde gösterip, hüznün destanını o kara gözlerden okutmak...
    defalarca ki sayısını sayamadım aynı sahneyi seyrettim aynı gün içinde. ama müziğin de etkisini es geçmeyeyim tabi öyle bir bütünlük, öyle bir duygu yakalanmış ki o sahnede, sanırım bir o kadar daha da,aynı sahneyi seyretsem sıkılmam. çünkü öyle içten bir şey var ki bu sahnede beni etkileyen her seyredişim de ayrı bir film seyrediyormuşum gibi...
    vengo film değildir destandır, tony gatlif de benim nazarımda sadece dünyanın en iyi yönetmeni değil, gönlümün çingenesi, başımın tacı, gözümün nurudur şu saatten sonra.

    bu zamana kadar ne filmler gördük, ne kadar çok sevdik ne kadar çok ödül verdiler onlara, ama bu sahnede olan büyüyü yeminle söylüyorum tek bir holyywood filminde gördüysem en sıkıcı fransız filmine dekor olayım.
    tek bir filmle, emsallerinin büyük bütçelerle, dev castlarla başaramadığını gönlümde ki bu tahtı ele geçiren çingene kralın, bu şahane adamın ne yaptıysa hepsini en kısa sürede seyredeceğim. bu kadar geç keşfetmem büyük talihsizlikse de onu bana film yapsın diye yaradana şükretmeden geçmeyeceğim. geç buldum ama çabuk kaybetmeyeceğim. ölene kadar peşindeyim.

    ayrıca kendisiyle ilgili araştırma yaparken güzel bir ayrıntıyla karşılaştım duvara karşı filminden tanıdığımız, benim çok sevdiğim birol ünel 'e transylvania filminde rol vermiş seyretmek ikinci muhtesem bir neden daha.

    son olarak, bu entry oldukça taraflı bir bakış açısı ve tamamiyle vengo isimli filmle olan duygusal bağlılığımla yazıldı.
  • 2000 yılının kasım ayında, brüksel'de ciddi bir kalp krizi geçiren abi. aman abi. yana yakıla yeni filmlerini beklerken, napıyon sen ya?
    tabi bu kalp krizi haberini aldıktan sonra, swing filmindeki adamın kalp krizi geçirmesi ve o sahnenin acayip başarılı çekilmesi daha bi yerine oturuyo sanırım. abi, tekrar, aman diyiim.
    bu arada gatlif kalp krizi geçirdiği dönemde taraf de haiduks için bazı çekimler yapmak üzere bükreş'e gidecekti. tabi buyüzden gidemedi. ama onun yerine kızı elsa gitti çekimleri yaptı. yani arkadan kızı da geliyo... yine de, aman abi.
  • "benim hoşuma giden, duygular, yola düşmek, keşifler... benim için sinema insanları yolculuğa çıkarmaktır, ama organize olmayan bir yolculuğa."

    "film üzerine düşünmeye başladığımda müziği de düşünürüm. müzik filmin omurgasıdır, senaryoyu yazarken ve çekim mekanları saptarken eş zamanlı olarak müziği de tasarlarım."

    roll söyleşi, kasım 2006
  • vengo'su ayrı, exils'i ayrı güzel. bitmesin diye diğer filmlerini izlemediğim adam. kenarlarda saklıyorum sıkı sıkı. zor zamanlarımda alıp götürsün diye.
  • 1948 yılında, cezayir'de doğmuştur. gerçek ismi ise michel dahmani'dir.
    filmogrofisi:

    1975 la tête en ruines

    1978 la terre au ventre

    1982 les princes

    1985 rue du départ

    1988 pleure pas my love

    1990 gaspard et robinson

    1993 latcho drom

    1994 mondo

    1997 gadjo dilo

    1998 je suis né d'une cigogne

    1999 vengo del moro

    2002 swing
  • biraz arap,
    biraz berberi,
    biraz fransız,

    biraz;

    türk
    ermeni
    kürt
    ezidi,
    yunanlı,
    hırvat,
    çerkes,
    sırp,
    egeli,
    akdenizli,
    bulgar,
    arnavut,
    italyan,
    ispanyol,
    çingene,
    zenci...

    ama az biraz da olsa ingiliz veya amerikan değil.
  • herhangi bir hikayeye kıyısından köşeden dahil olmayı şiddetle arzulamanıza sebebiyet verecek filmlerin yönetmeni. kullandığı müzikler, filmden bağımsız güzelliğe ve bir o kadar da tamamlayıcı etkiye sahiptir.
hesabın var mı? giriş yap