2 entry daha
  • oturup enine boyuna inceleyecek vaktim yok bunu. fakat, baglamdan bagimsiz cimbizla paraklit ayiklamak gerekitigini iddia edenlerin argumanlariyla asagidaki 11 video'da one surulen argumanlari karsilastirgimda ahmet deedat'in incilin cevirilmesi surecini de kapsayan, song of solomon 5:16 merkezli tekillik, cogulluk ve saygi iceren ifadeler ve matta kitabi bolum 7:22 uzerinden yaptigi detayli aciklamalari daha akla yakin buluyorum. yine ekteki argumanlar goz onune alindiginda, paraklit'in hz. muhammed'i yonlendirdigi sonucuna varacak bir yola girmek de pek mumkun gozukmuyor. ibranice bilmedigimden cevirideki anlam kaymasini bilemeyecegim, fakat john (yuhanna) 14:26'nin incilin the international versiyonundaki cevirisi soyle:

    "but the counselor, the holy spirit, whom the father will send in my name, will teach you all things and will remind you of everything i have said to you."

    king james versiyonunda ise soyle cevrilmis:

    "but the comforter, which is the holy ghost, whom the father will send in my name, he shall teach you all things, and bring all things to your remembrance, whatsoever i have said unto you."

    john 16 uzerinden yapilan cikarimlarla (3. video), john 14:26'e dayanilarak ortaya konulan holy ghost-paraklit ortusmesine pararlel oldukca ikna edici bir yaklasim sergilendigini dusunuyorum. kisaca, incilede defaatle kutsal ruhun (holy spirit) hz. isaya, havarilerine, daha da onemlisi hz. yahya'nin da dahil oldugu hz. isadan cok daha once yasamis kutsal kisilerle yardimci oldugu, onlarla beraber oldugu bildirildigi halde, "but i tell you the truth: it is for your good that i am going away. unless i go away, the counselor will not come to you; but if i go, i will send him to you." (john 16:7) kisaca mealen, hz. isa'nin ben gitmeden paraklit size gelmeyecek demis olmasindan ve "i have much more to say to you, more than you can now bear. but when he, the spirit of truth, comes, he will guide you into all truth. he will not speak on his own; he will speak only what he hears, and he will tell you what is yet to come. " (john 16:12-13) ifadesinde yine mealen, benim soylecegim cok sey var ama siz su anda anlayacak durumda degilsiniz, ama dogrulugun ruhu* geldiginde sizi dogruya sevkedecek. o kendisinden konusmayacak, sadece duydugunu soylecek ve size daha sonrasinda neler olacagini soyleyecek ifadelerinden yola cikarak, gelecek seyin (holy ghost, spirit of truth), hz. isa'ya, havarilere ve hz. isadan cok daha once yasamis kutsal kimselere yardim eden kutsal ruh olarak addedilen seyden (holy spirit) baska birseye delalet ettigini ibranice, yunanca ve ingilizce gecislerle destekleyerek ortaya koyuyor deedat.

    4. kismin itibariyle ise hz. isa'nin kendisinden sonra gelgini iddia edecek meshilere karsi onlem olarak, onlara itimad edilmemesi icin, kutsal ruhun insanin icine doguracagi iyi ve dogru dusuncenin takip edilmesi gerektigi icin parakliti goreve atamasi gibi bir yaklasimin karsina oldukca mantikli bir arguman konuyor: kisaca, madem 2000 yildir kutsal ruh sizi bunlara karsi koruyacakti, hz. isa'nin, paraklitin acikca mudahil olacagini vurgulayan ifadelerinde ragmen, 2000 yildir hz. isanin sozunun ustune ne geldigi, kutsal ruhun sorunlara nasil cozumler urettigi soruluyor. daha sonra ise, hz. isa'nin kendinden sonra olacaklar ile ilgili soylediklerinin baglami ile, hz. muhammedin ortaya koydugu inanc sisteminin insanligin sorunlarina yonelik olarak ortaya koydugu cozumler tartisilmis. ortaya cikan tablo, acikca bir devamliligi isaret etmenin yani sira, paraklit ile ahmed kelimelerinin ortusmesinin, islam alimlerinin ortaya koydugu pek cok savin sadece bir tanesi, muhtememelen de en zayifi oldugunu gosteriyor. bu kaydi bir sekilde izleyip, okuma, arastirma ve dusunme sureclerinin sonunda ihtida eden insanlarin hikayelerini anlattiklari videolarla youtube'da rast gelmek ise deedat'in yaklasiminin gercek hayatta karsiligini gormek acisindan ilginc bir deneyim arz ediyor.

    tabii cok da onemli bir konu degil bu. daha once de soylendigi gibi neresinin ne kadar degistirildigi belli olmayan -bunu asagilamak icin soylemiyorum kesinlikle, herkesin bildigi tarihi bir gercek bu sonucta- incilin icerigi islam dinin inananlari icin belirleyici bir olcut olamaz. zaten varsayilanin aksine, islam alimleri, hristiyanlikla ilgili konulari tartisirken, gunumuzdeki incilin butunluk arzeden bir kitap olmasindan ya da icerdigi ifadelerin tamaminin dogru olmasindan yola cikarak bazi sonuclara varmiyorlar. aksine, kur'an'in incili kismen degismis bir kaynak olarak tanimlamasina tezat teskil etmeyecek bir sekilde, incildeki ceviri kayiplari gibi dile dayali bazi problemler ve mantiksal bazi sureksizliklerden yola cikarak kendi savlarini ortaya koyuyorlar, asagidaki videolarda oldugu gibi. iste tam da bu yuzden, ornegin incildeki spirit of truth'un hz. muhammed oldugunu iddiasi ortaya atildiginda, bu iddia incildeki kutsal ruh taniminin tutarliligi baz alinarak ortaya konmuyor. incilde bu kavramin taniminda ve kullanimindaki tutarsizlik uzerinden bu sonuca variliyor ki, bu da, kur'an'in kendisinden once gonderilmis kutsal kitaplari tanimladigi cerceve ile ve islam peygamberinin hayatiyla tam, kapsayici ve eksiksiz bir uyumu ifade ediyor. bu noktada, muslumanlarin savlarinin dayandigi metodoloji geregi, islam alimlerinin aciga dusmesi ya da hz. muhammed'in kendisini mujdeleyen incille alakasi olmayan, onu yalanlar beyanatlarin altina imza atmis, kendisini yonlendirenlere feyk atmis bir duruma dusuyormus gibi gorunmesi imkansiz hale geliyor.

    sonuc olarak, konuya hangi acidan bakildigi cok acik bir sekilde anlasilabilecegi gibi buyuk bir onem arzederken, islam peygamberinin iddiasi, bozulmamis metinde kendisinin mujdelenmis olmasindan ibaret oldugundan, ahmet deedat'in cok ince bir sekilde cesitli nuanslar uzerinden vardigi yarginin islam itikadi acisindan belirleyici bir donum noktasi teskil etmedigini de belirtmek gerek.

    http://www.youtube.com/…hhazm0udltc&feature=related
6 entry daha
hesabın var mı? giriş yap