9 entry daha
  • dünyaya yalnızca 2010 penceresinden, salt kendi dünya algılayışıyla bakan insanların eleştirdiği durum.

    çok eşlilik, erkeğe verilmiş bir izindir. ikinci eş olarak gelen kadın kendi rızasıyla bu evliliği gerçekleştirir ve ikinci eş olmayı kabul eder, kimse kadını kolundan tutup nikaha zorlamamıştır. eğer birinci eş bu aile hayatından hoşlanmamışsa istediği zaman boşanabilir.

    günümüz insanı evliliğe kendince aşırı anlamlar yükleyebiliyor, aşk, duygusallık vs... islam ise evliliğe öncelikle sözleşme olarak bakar, müslüman neslinin sağlıklı bir şekilde devam etmesi ve islam'a yakışan düzenli bir aile hayatına sahip olunması hedeflenmiştir. tabii ki evlilikte aşk vs önemsiz diye bir şey söylemiyorum, fakat bunlar sonraki maddeler.

    çok eşlilik bir izindir ve toplumsal ve kültürel değer yargılarına göre normal veya anormal karşılanabilir. tarihi sürece baktığımızda ise günün acımasız şartları kadının himaye edilmesini ve dolayısıyla çok eşliliği zorunlu kılmıştır (ki dünyanın birçok yerinde bu tip zorlu ekonomik ve siyasi şartlar halen mevcut). fakat bu demek değildir ki islam sadece geçmişe hitap ediyor. çok eşlilik eski yüzyıllarda gayet normal algılanırken, şu anda daha fazla muhalefet var. fakat insanlığın geldiği son nokta 21.yy olarak görülmemeli, ileride insanların tercihleri veya şartlar çok eşliliği yeniden doğal bir hale getirebilir. kur'an hem çok eşliliğe izin vererek hem de tek eşliliğin daha sorunsuz bir evlilik biçimi olduğunu tavsiye ederek hem geçmişe hem günümüze seslenmektedir.
9 entry daha
hesabın var mı? giriş yap