13 entry daha
  • üçüncü koalisyon savaşları'nın içinde yer alan trafalgar savaşı, napolyon'un ingiltere'yi işgal etme planlarına ingilizler tarafından verilen sert bir cevaptır.

    napolyon, fransa'ya karşı tertiplenen koalisyonların ingiltere'nin eseri olduğunu görmüş ve koalisyonları alt etmek için ilk önce ingiltere'nin safdışı edilmesi gerektiğine inanmıştı. napolyon'un düşüncesine göre, güçlü bir donanmaya sahip olan ingiltere denizden değil, ancak karadan çökertilebilirdi. bu eylem de ingiltere'nin tam istilası ile gerçekleştirilmeliydi. napolyon'un bu amaçla hazırladığı istila planı basitti: fransız donanması evvela ingilizleri okyanusta oyalayacak, bu esnada fransız ordusu boulogne'de toplanacaktı. sonra fransız donanması buradan orduyu alıp karşıya -ingiltere'ye- geçirecekti. fakat ingilizler bu yemi yutmadılar, bilakis fransız donanmasının boulogne'a ulaşmasını engellemek için harekat başlattılar. 21 ekim 1805 tarihinde, ünlü amiral horatio nelson komutasındaki ingiliz donanması fransız donanmasını ispanya'da cadiz açıklarında yakaladı. nelson donanmasını birbirine paralel iki hatta bölüp fransızların savaş hattına (bkz: pruva hattı) doğrudan taarruz etti. fransız hattını yoğun ateş ile perişan vaziyete sokan nelson bu esnada kendisine isabet eden bir kurşun ile öldü. fakat nelson'un hayatına karşılık ingilizler büyük bir zafer elde etmiş oldular.

    trafalgar zaferi şu mühim sonuçları doğurması açısından dikkat çeker:

    1-napolyon ingitere'yi işgal edemedi. ingiltere'yi bırakıp üçüncü koalisyon'un kıta avrupası'nda yer alan üyelerine (avusturya ve rusya) dikkatini verdi. ingilizlere trafalgar'da yenilen napolyon, bu savaşın öcünü 2 aralık 1805'te austerlitz meydan muharebesi'nde avusturya ile rusya'yı perişan ederek aldı ve üçüncü koalisyon savaşları'nı zaferle noktaladı.

    2-denizlerdeki en büyük rakibini bu savaşla elimine eden ingiltere, yeryüzündeki tüm denizlerde yüz yıl sürecek tartışmasız hakimiyetini ilan etti. 18. yüzyıldan itibaren egemenlik sahasını genişleten ve gücüne güç katan ingiliz donanması, bu süreci parlak bir zaferle taçlandırdı ve dünyanın en kudretli donanması olduğunu ispat etti.
11 entry daha
hesabın var mı? giriş yap