18 entry daha
  • türkiye'de kamuoyuna yalnızca bilinçli ve adice yapılan bir eylem gibi anlatılan, sporun en önemli ve karmaşık sorunu. wada'nın neler yaptığı, hangi spor dallarında ne büyük titizlikle konunun üzerine gittiği biliniyor. ancak yıllardır harcanan çabaya karşın, sporcuların maddi kazançla eşdeğer hale gelen kazanma hırsının, arka plandaki antrenör, menajer, sponsor ve kulüplerin ihtiraslarının, yasaklı maddeler listesinin gerek doping testi yapanlarca gerek doping yapmaması beklenen sporcularca takibinin de zorlu bir süreç olmasının etkisiyle önü alınamıyor.

    bir sporcunun çoğu zaman bilmeden yasaklı madde içeren bir ilaç veya performans arttırıcı aldığı gerçeği bir yana bırakılıyor ve testi pozitif çıkan sporcu sonsuza dek lekeleniyor.

    türkiye'deki yaklaşım daha da enteresan. doping konusu komplo, vicdan, taraftarlık gibi nasıl bir ölçüm değeri olabileceği bilinmeyen kriterler ile ele alınıyor. artık unutulmaya yüz tutmuş bir örnek ve yeni bir başka örnek durumu net şekilde anlatıyor bize.

    süreyya ayhan olayında doping testinden kaçmak, doping testinin pozitif çıkması gibi konular “kıskanılıyor, aşağı çekilmek isteniyor, antrenörü pasifize edilmek isteniyor” şeklinde akıl yoksunu gerekçelerle savuşturuldu; gerek sporcu cephesinde, gerekse popüler medyada. işin gerçeğinin hiç de böyle olmadığını süreyya ayhan'a verilen cezaların gerekçeli kararlarına göz gezdirirseniz görürsünüz.

    diana taurasi örneğinde ise rüzgar tersten esti. dünyanın en iyi basketbolcusu ünvanıyla geldiği fenerbahçe'de henüz 3-4 ay basketbol oynamışken a numunesinin testi pozitif çıktı. iri kıyım köşeciler ile taraftarlar hesabı kesti, kalemi kırdı ve sporcuyu astı. sporcunun sözleşmesi feshedildi, böyle bir sporcuyu barındırdığı için fenerbahçe ayıplandı ve hatta bu ayıp fenerbahçe’ye yakıştırıldı.

    geçtiğimiz günlerde b numunesi testinde yapılan yanlışların sporcunun getirttiği bir uzman tarafından ispatlanması ile ortalık yine toz duman. karmaşanın tarafları ve argümanları zihinlerimizin doping konusunda hala ne kadar karışık olduğunu gösteriyor.
    hakkı yenen, itibarı beş para edilmiş bir sporcu, mağdur olan bir kulüp, taraftarı oldukları kulübe komplo kurulduğu komplosuna kendini inandıran insanlar, doping testini alkol muayenesi basitliğinde siyah ve beyaz sonuçları olan bir süreç sanan kamuoyu, müşkül durumda kalan bir federasyon, doping testi konusundaki bilimsel güvenilirliği soru işareti olan bir üniversite ve attıkları pisliği temizleme şahsiyetliliğini gösteremeyecek fikirbazlar.
45 entry daha
hesabın var mı? giriş yap