• dünyada birçok sporcunun (adını duyduklarımız) kullandığını düşündüğüm performans arttirici maddeler. bu maddelerin bulunması ve ortaya çıkarılması fiyatlarıyla orantılıdır. tabi sporcunun bağlantılarıylada. yani bir ilac an itibariyle 400 ytl ise bu 100 ytl lik ilaca gore daha karmaşık testlere ihtiyaç duyan bir maddedir. sureyya ayhan ve doping skandali bizlere doping gerçeğini hatırlatmıştır. ama şunu belirtmeliyim ki, "sporcu ahlaklı olur doping kullanmaz" diyen sayın vatandaşlarım, beni iyi dinleyin. türkiye'de doping kullanmayan büyük sporcu olmadığını düşünüyorum. herkes parası olduğu kadar kullanır. hem türkiye'de doğru dürüst test etme imkanı da yoktur. salla pati bir tuvalete girin verin derler ve sizde arkadaşınızdan alabilirsiniz idrar örneğini. ve sondaj usulu test yapılan şahısda genellikle antrenorune kıl olunan bir kişi olur. birileri duğmeye basar ve o çocuktan doping çıkar. sistem böyle yürür.
    (bkz: biz adam olmayız)

    hiç parası olmayan kan dopingi yapar.( kendisinden aldırdığı bir kaç unite kanı belirli bir sure sonra tekrar damarlarına katar). yada en guzelinden epo(eritroprotein) kullanır.bu ikisi en basit yöntemlerdendir sadece. daha birçok yöntem vardır. tabi mutlaka herkes duzenli vitaminlerini almaktadır. populer tabiriyle mama herkes tarafından tedarik edilemez. genellikle turkiye'ye doğu bloku ülkelerinden gelmektedir. en iyi aracılar o ülkelerden gelen antronerler olup bu isden de iyi kar yapmaktadırlar. su gerceğide atlamamak lazım. biz ülke olarak çoğu işte olduğu gibi mama olayındada bir çok ülkeden, milletten geriyiz. adamlar özel labaratuvarlar geliştiyor bunun için, bizim sporcular ise harçlıklarını biriktirip alıyorlar. onun için, lütfen kendi sporcularımızı suçlamayalım. çünkü onlar bu işin en garibanları. kendi emekleriyle bir yerlere gelmeye çalışıyorlar. yaptıkları yanlış şeyler ise, yabancıların yaptıklarının yanında aspirin içmek gibi kalıyor. bu ulkenin ne sporcuları vardır ki bir cift ayakkabıyla bir kac sene koşar. yırtılır yırtılır diktirir. ama marion jones gibiler binlerce dolarlık dopingleri kullanıp attiklari bir saatlik jogda üç çift ayakkabı değiştirir. bizim çocuklarımız ise yarişdan önce cezerye veya mesir macunu yediklerinde kendilerini doping yapmış hissederler. bırakalım hissetsinler.

    (bkz: ne mutlu turkum diyene).
    (konuyu nasıl getirdiysem artik)
  • geçenlerde yiğiter uluğ köşesinde bu konu üzerine bir yazı yazmış ve şöyle bir örnek vermişti. "sidney 2000 olimpiyat oyunları öncesinde, amerika birleşik devletleri’ni temsil edecek sporculara bir test uygulandı. amaç, çoğu yarışacağı branşta madalya adayı olan sporcular hakkında psikolojik veriler elde edebilmekti. sorulardan biri şöyleydi: “diyelim, size bir ilaç vereceğiz ve performansınızı inanılmayacak ölçüde arttıracak bu ilaç sayesinde olimpiyat şampiyonluğunuz garanti olacak. ancak yarıştan sonra, en fazla bir yıl içinde öleceksiniz. bu ilacı kullanmayı kabul eder miydiniz?”

    sonuç? amerikalı sporcuların yarısı, kendilerini şampiyon yapacak maddeyi almayı ve bir yıl gibi kısa bir zaman dilimi içinde ‘bu dünyadan gider olmaya’ evet dedi!"

    dopingin ata sporu olduğu kanısına varmadan önce sporcuların küçük yaşlardan itibaren verdikleri emeklerini, binbir güçlükle oluşturdukları kariyerlerini, kamuoyunda oluşturdukları değerlerini bir anda silebilecekleri noktaya nasıl geldiklerini anlamak daha önemli. doping kullanımının sadece türkiye'ye ait bir sorun olmadığı aşikar. birkaç ay önce, birçok kişinin kahramanı olmuş olan ve spor tarihinin en büyük doping çetesini kurmakla suçlanan lance armstrong'un uğrattığı hayal kırıklığı tazeliğini korurken, tyson gay ve asafa powell gibi atletizmin üst düzey sporcularında da dopinge rastlanması bu sorunun ne kadar yaygın olduğunu da gösteriyor.

    birçok insana rol model olan bu sporcuların doping kullanıyor olması, bu soruna global anlamda bakılması gerektiğini de gösteriyor. milyar dolarlık bir sektör haline gelmiş olan bu pazarda rakiplerinden sıyrılan, biraz daha ön planda olan sporculara inanılmaz imkanlar sunuluyor. daha çok para kazanma hırsı, şöhret tutkusu, geleceği kurtarma hesapları her yerde olduğu gibi sporda da karşımıza çıkıyor. türkiye'den örnek verecek olursak; spor hizmet ve faaliyetlerinde üstün
    başarı gösterenlerin ödüllendirilmesi hakkında yönetmelik'te olimpiyat oyunlarında kazanılan bir altın madalyaya karşılık verilen ödülü tam 2000 cumhuriyet altını olarak belirlenmiş. dünya şampiyonalarında kazanılan altın madalya 1000, avrupa şampiyonalarında kazanılan altın madalyaya 500 cumhuriyet altını verilen bir ödül sisteminin olduğu yerde, spor yapan bu insanlardan sadece spor yapmasını beklemek hayalcilik olur.

    bu sorunun çözümü için ne yapılması gerektiğini en iyi wada biliyordur herhalde. teknolojinin gelişmesi ilaç sektöründe değişmeleri beraberinde getiriyor. alınan dopingleri silmeye, saklamaya yarayan ilaçlarla sporcular doping kontrolü çevirmesinden kaçmaya çalışırken, wada yetkilileri de aynı teknoloji ile daha ileri dopingmetreler yaratmaya çalışıyor. bir nevi kedi fare oyunu oynanırken olan sporun ruhuna, amacına oluyor. sporcular tarafından sporun ruhuna rahmet okunuyor. kanaatimce bu sorunun çözümü ne yasalarla, ne cezalarla, ne engellemelerle mümkün. sorun evrensel ahlaktan geçiyor. neyin doğru neyin yanlış olduğunun farkına varamayan bir bireyi hiçbir kanun engelleyemez. ahlak hepimize, her zaman lazımdır. insanlığı bu bataklıktan çıkaracak tek şey de ahlakta gizlidir. bu yüzden sporcunun da, insanın da ahlaklısı çok önemli, çok özeldir.
  • türkiye'de kamuoyuna yalnızca bilinçli ve adice yapılan bir eylem gibi anlatılan, sporun en önemli ve karmaşık sorunu. wada'nın neler yaptığı, hangi spor dallarında ne büyük titizlikle konunun üzerine gittiği biliniyor. ancak yıllardır harcanan çabaya karşın, sporcuların maddi kazançla eşdeğer hale gelen kazanma hırsının, arka plandaki antrenör, menajer, sponsor ve kulüplerin ihtiraslarının, yasaklı maddeler listesinin gerek doping testi yapanlarca gerek doping yapmaması beklenen sporcularca takibinin de zorlu bir süreç olmasının etkisiyle önü alınamıyor.

    bir sporcunun çoğu zaman bilmeden yasaklı madde içeren bir ilaç veya performans arttırıcı aldığı gerçeği bir yana bırakılıyor ve testi pozitif çıkan sporcu sonsuza dek lekeleniyor.

    türkiye'deki yaklaşım daha da enteresan. doping konusu komplo, vicdan, taraftarlık gibi nasıl bir ölçüm değeri olabileceği bilinmeyen kriterler ile ele alınıyor. artık unutulmaya yüz tutmuş bir örnek ve yeni bir başka örnek durumu net şekilde anlatıyor bize.

    süreyya ayhan olayında doping testinden kaçmak, doping testinin pozitif çıkması gibi konular “kıskanılıyor, aşağı çekilmek isteniyor, antrenörü pasifize edilmek isteniyor” şeklinde akıl yoksunu gerekçelerle savuşturuldu; gerek sporcu cephesinde, gerekse popüler medyada. işin gerçeğinin hiç de böyle olmadığını süreyya ayhan'a verilen cezaların gerekçeli kararlarına göz gezdirirseniz görürsünüz.

    diana taurasi örneğinde ise rüzgar tersten esti. dünyanın en iyi basketbolcusu ünvanıyla geldiği fenerbahçe'de henüz 3-4 ay basketbol oynamışken a numunesinin testi pozitif çıktı. iri kıyım köşeciler ile taraftarlar hesabı kesti, kalemi kırdı ve sporcuyu astı. sporcunun sözleşmesi feshedildi, böyle bir sporcuyu barındırdığı için fenerbahçe ayıplandı ve hatta bu ayıp fenerbahçe’ye yakıştırıldı.

    geçtiğimiz günlerde b numunesi testinde yapılan yanlışların sporcunun getirttiği bir uzman tarafından ispatlanması ile ortalık yine toz duman. karmaşanın tarafları ve argümanları zihinlerimizin doping konusunda hala ne kadar karışık olduğunu gösteriyor.
    hakkı yenen, itibarı beş para edilmiş bir sporcu, mağdur olan bir kulüp, taraftarı oldukları kulübe komplo kurulduğu komplosuna kendini inandıran insanlar, doping testini alkol muayenesi basitliğinde siyah ve beyaz sonuçları olan bir süreç sanan kamuoyu, müşkül durumda kalan bir federasyon, doping testi konusundaki bilimsel güvenilirliği soru işareti olan bir üniversite ve attıkları pisliği temizleme şahsiyetliliğini gösteremeyecek fikirbazlar.
  • extra güç, fizibilite, enerji, pozitivite, dayanıklılık vs. sağlayan ilaçların tümü... sporcuların kullanması yasaktır, fair play'e ayrıkıdır, onu da geç spor etigine terstir, pezevenkliktir.
  • son günlerde hayret ve merakla sebeplerini merak ettiğim şeydi. bugün doping hakkında hürriyet gazetesinde güzel bir röportaj vardı. haberi gazeteden okumak isterseniz linki: http://www.hurriyet.com.tr/…por/futbol/24513756.asp

    gazeteyle uğraşmayım diyorsanız haberin tamamı:

    türk sporcusunun dopinge bakış açısını bir antrenör işte bu sözlerle açıkladı: "bir türk sporcusunun doping yapmasının bir kaç nedeni vardır. ilk olarak daha iyi olmak için. kendi yeteneğine (yeteneksiz bile olsa) inandığı için. ikinci olarak da tüm dünyanın bunu kullandığına inandığı için. denetimlerin artmasıyla sporcular doping kullandıklarını saklamak için ilginç yöntemlere başvuruyorlar. o yollardan ikisi; hamile kalmak ve kan transferi...

    türkiye aylardır beri doping skandalı ile çalkalanıyor. halterde, atletizmde hatta “er meydanı” diye tanımladığımız kırkpınar güreşleri’nde bile... ve tüm türkiye aynı soruyu soruyor: neler oluyor? biz de bu soruyu bir atletizm antrenörüne sorduk. doğrusu aldığımız yanıtlar kanımızı dondurdu. gelin bu teleröportajı birlikte okuyalım.

    ‘denetimler arttı kel göründü’
    doping olayları bu yıl niye arttı ve sporcular nereden alıyor bu doping ilaçlarını?
    - dopingci sporcu sayısı hep aynıydı. sadece bu yıl denetimler arttı ve kel göründü. ilaca gelince, 2 tür ilaç kullanıyorlar. birincisi sağlık bakanlığı onaylı ilaçlar ki bunları eczanelerden tedarik ediyorlar. diğeri de bakanlık onayı olmayan ilaçlar. bunları da karaborsacılardan ya da internetten temin ediyorlar.

    fiyatları ne kadar ve nasıl buluyorlar?
    - eczanelerdekiler normal fiyatlar. ama karaborsa ilaçlar dolar ya da euro üzerinden fiyatlandırılır. nasıl bulduklarına gelince, onlar bulmaz, karaborsacılar onları bulur.
    ‘antrenör sporcusuna veremez’
    dopingi sporcularına antrenör mü verir?
    - reşit olan hiçbir sporcuya bunu veremez.

    ödül için 500 altın vermek teşvik edici değil mi?
    - bu sporcu için öyle. antrenör en fazla 30 altın alır.

    bir türk sporcusu neden doping yapar ki?
    - bunun birkaç nedeni var. ilk olarak daha iyi olmak için. kendi yeteneğine (yeteneksiz bile olsa) inandığı için. ikinci olarak da tüm dünyanın bunu kullandığına inandığı için.

    gerçekten tüm dünya kullanıyor mu?
    - bir türk sporcusuna göre usain bolt dopinglidir. buna gönülden inanır. ama açıklamaz. doğrusu budur.

    ‘kimse temiz değil ki’
    türk sporcuları beceriksiz mi? neden yakalanıyorlar?
    - çünkü sektördeki gelişmeleri takip etmiyorlar. mesela bazı ilaçların ortaya çıkma süreci değişir. 30 günden 60 güne çıkar. bunu takip etmezseniz yakalanırsınız. bir de istihbarat önemli tabii...

    nasıl istihbarat?
    - hem bu sektördeki değişimler, hem de kurduğunuz ikili ilişkiler ve o ilişkiler sayesindeki kulisler.

    biraz açar mısınız?
    - iaaf başkanı, doping kontrol şefi ve daha pek çok ism fransa’ya yakınsa, bir fransız atletin başı derde girer mi? doping kontrol şefi’nin aylık 5 bin dolarlık maaşı monaco’da yaşamasına yeter mi? hele kızı abd’de okuyorsa...

    peki türklerin hiç mi günahı yok?
    - var tabii.. ama dedim ya, hiçbir türk sporcu bir alman’ın, fransız’ın ve hatta bolt’un bile temiz olduğuna inanmaz.

    türkiye ve doping
    atletizm: aralarında eşref apak’ın da olduğu 40’a yakın sporcu ceza aldı. aslı çakır apltekin ve nevin yanıt’ın soruşturması sürüyor.
    halter: son altı ayda yapılan kontroller neticesinde 33 sporcunun yasaklı madde kullandığı tespit edildi.
    güreş: tarihi kırkpınar güreşleri’nde altın kemeri ömür boyu kazanan ali gürbüz’ün de aralarında olduğu 9 kişi dopingli çıktı.
    bisiklet: türkiye turu’nu kazanan mustafa sayar dopingli çıktı.
    maddeler doping için çıkmadı

    nedir bu doping maddeleri?
    - aslında özel olarak doping maddeleri diye bir şeyden söz etmek çok anlamlı değil. bu ilaçlar daha çok sağlık sektörü için geliştirilmiş kimyasallar. birkaç örnek vereyim:

    anabolitler: daha çok ameliyattan çıkan hastaların hızlı iyileşmesi için kullanılır.
    epo: kanser hastaları için üretilmiştir. kandaki hamoglabin oranını artırır. akdeniz anemisi için de kullanılır.
    enfetaminler: uyarıcılar. uzun yol şoförleri uyanık kalmak için kullanırlar. sibirya’da 3 gün direksiyon sallayan şoförler var.

    dopingden kaçış yolları
    nasıl kaçıyor atletler doping kontrolünden?
    - bu kadar ayrıntı vermek doğru olur mu bilmiyorum. ama mesela dondurulmuş idrar diye bir gerçek vardır. atlet temiz olduğu döneme ait idrarı saklar ve dondurur. kontrol zamanı da bir şekilde bu numuneyi verir.

    başka?
    - yapay penis örneği. bunu erkek atletler kullanır. penisine bağlı bir aparattan eski ve temiz idrarını numune kabına aktarır.
    garip doping yöntemleri
    denetimlerin artmasıyla sporcular doping kullandıklarını saklamak için ilginç yöntemlere başvuruyorlar. o yollardan ikisi:
    hamile kalmak: kadın sporcular hamile kalarak özellikle kasık kaslarının kuvvetlenmesini sağlıyorlar. yarışlardan sonra ise bebeklerini aldırıyorlar.
    kan transferi: lance armstrong’un lugatımıza kattığı bir kaçış yöntemi. bu sayede, yarışta doping yapsanız da kontrolleri sırasında vücudunuzda temiz kan dolaşıyor.
    doping ekonomisinin çökmesine izin vermezler
    peki nasıl önüne geçilecek bu doping olayının?
    - geçilemeyecek. çünkü inanılmaz bir ekonomisi oluştu dopingin.

    karaborsadan mı söz ediyoruz?
    - hayır o küçük bir boyutu bu işin. şimdi bakın uluslararası atletizm federasyonu (ıaaf) her yıl uluslararası doping ajansı’na (wada) 20 milyon euro veriyor. yüzme federasyonu 15 milyon euro. toplayın tüm federasyonların verdiği rakamları. müthiş bir para değil mi? bitmedi wada’nın her denetçisi ki her ülkede en az iki tanedir. mesela rusya’da bu sayı 20’dir. ayda 7 bin euro alır. dünyada doping biterse bu ekonomi çöker. buna izin verilir mi?

    peki ne yapsınlar?
    - adil olsunlar. adil değiller bir defa. tüm dünyada atletlerden 2005 yılından bu yana kan örneği alıyorlar. ama afrikalı atletlerden almadılar. gerekçeleri de hijyen şartlarıydı. hastalık korkusundan adaletsiz bir uygulamaya göz yumdular. ayrıca wada’ya bu para 400’ün altındaki atletin kontrolü için ödeniyor. peki 401’inci atlet ne olacak?

    dopinge bulaşan ünlü atletler
    ben johnson
    marion jones
    lance armstrong
    carl lewis
    sherone simpson
  • vücudumuzda dokulara oksijen taşımakla görevli kırmızı kan hücrelerinin* sayısını yapay yoldan arttırma yöntemleridir. genel olarak sporcular yüksek rakımlı yerlerde birkaç ay antreman yaptıklarında bu hücrelerin sayısı artar, o yüzden efendime söyleyeyim, x takımı isviçrede kampa gitti gibisinden haberlerle karşılaşırız haber gündemlerinde. ancak, bu sayıyı arttırmak kimyasal veya başka yöntemlerle de mümkündür. tabii kan testlerinde çıkar kullandığınız doping maddeleri, fakat bazı çakal yöntemler de yok değildir.
  • türkiye'de sporcular doping testlerinden genelde akılcı yöntemler ile değil, çamura yatma ile kaçmaya çalışırlar. idrar numunesi almak isteyen görevli "bağlanamazsa" tartışma yoluna gidilir, o da olmazsa tuvalete sokulmamaya çalışılır, yapılabiliyorsa başkasına işettirilir, yapılamıyorsa önceden hazırlanmış temiz idrar numunesi verilmeye çalışılır ama bir şekilde çamura yatılır.

    olimpiyat düzeyinde doping testlerinin pozitif sonuç vermesinin nedeni de görevlilerin yabancı olması, öyle türk usulü çamur yatma girişimlerine tölerans göstermemesidir. bizimkiler yine çirkefleşirler ama.
  • cumle icinde:

    biz komando gencleriz
    -geencleriz gencleriiiiz
    ulkemizi severiz
    -seeveriz severizzz
    enerji icin ne yeriz?
    -nee yeriz ne yeriiiz?
    doping doping dooping yeriz
    -doping doping dooping yeeerizz.

    (bkz: cici)(bkz: cikolata)
  • dünyanın iki kutuptan ibaret olduğu zamanlarda; kutuplardan rus olan taraf, önemli spor müsabakalarından haftalar önce yarışacak bayan sporcuları hamile bırakarak farklı bir boyut getirmiştir dopinge... yapılan tahliller neticesinde bir problem çıkmaz bu yöntemle ve ruslar sürekli kazanırlar müsabakaları... sonradan amerikan tarafı öğrenir işin aslını... müdahale etmezler ama, onlar da kendi sporcularını hamile bırakarak şartları eşitlerler kendilerince... bu dopingin yan etkileri ise kürtaj sayesinde çözülür...
  • doping etkisi olan maddelerin listesi çok uzun olmakla beraber ikiye ayrılır: tamamen yasaklı olanlar ve kısmi yasaklı olanlar. tamamen yasaklı olanlar antremanlarda bile kullanılamazlar.

    --- tamamen yasaklı maddeler ---

    (bkz: acetazolamid)
    (bkz: albumin)
    (bkz: amilorid)
    (bkz: anastrozol)
    (bkz: bambuterol)
    (bkz: bazedoxifen)
    (bkz: bendroflumetiazid)
    (bkz: budesonid)
    (bkz: bumetanid)
    (bkz: darbepoetin)
    (bkz: desmopressin)
    (bkz: dextran)
    (bkz: eplerenon)
    (bkz: erytropoietin)
    (bkz: exemestan)
    (bkz: flutikason)
    (bkz: follitropin)
    (bkz: follitropin alfa)
    (bkz: follitropin beta)
    (bkz: formoterol)
    (bkz: fulvestrant)
    (bkz: furosemid)
    (bkz: gelatin, succinylerat)
    (bkz: hydroklortiazid)
    (bkz: hydroxyethyl starch)
    (bkz: indakaterol)
    (bkz: insulin)
    (bkz: klomifen)
    (bkz: korifollitropin alfa)
    (bkz: koriongonadotropin)
    (bkz: lasofoxifen)
    (bkz: letrozol)
    (bkz: lutropin)
    (bkz: mannitol)
    (bkz: mekasermin)
    (bkz: menotropin)
    (bkz: metolazon)
    (bkz: olodaterol)
    (bkz: pegvisomant)
    (bkz: plasmaprotein)
    (bkz: probenecid)
    (bkz: raloxifen)
    (bkz: salbutamol)
    (bkz: somatropin)
    (bkz: spironolakton)
    (bkz: tamoxifen)
    (bkz: terbutalin)
    (bkz: testosteron)
    (bkz: tetrakosaktid)
    (bkz: tibolon)
    (bkz: tolvaptan)
    (bkz: torasemid)
    (bkz: toremifen)
    (bkz: urofollitropin)

    --- tamamen yasaklı maddeler ---

    kısmi yasaklı maddeler ise yarışma esnasında kullanılamaz.

    --- kısmi yasaklı maddeler ---

    (bkz: adrenalin)
    (bkz: alfentanil)
    (bkz: beklometason)
    (bkz: betametason)
    (bkz: budesonid)
    (bkz: buprenorfin)
    (bkz: ciklesonid)
    (bkz: dexametason)
    (bkz: efedrin)
    (bkz: etilefrin)
    (bkz: fentanyl)
    (bkz: fludrokortison)
    (bkz: fluokortolon)
    (bkz: flutikason)
    (bkz: hydrokortison)
    (bkz: hydromorfon)
    (bkz: metadon)
    (bkz: metylfenidat)
    (bkz: metylprednisolon)
    (bkz: modafinil)
    (bkz: mometason)
    (bkz: morfin)
    (bkz: oxikodon)
    (bkz: petidin)
    (bkz: prednisolon)
    (bkz: pseudoefedrin)
    (bkz: rasagilin)
    (bkz: remifentanil)
    (bkz: selegilin)
    (bkz: sufentanil)
    (bkz: triamcinolon)

    --- kısmi yasaklı maddeler ---

    kaynak
hesabın var mı? giriş yap