19 entry daha
  • şarapların sadece %2'sinin yıllandırmaya müsait olduğu gibi, bu şarapların da belirli bir ömürleri vardır. gördüğüm kadarıyla yıllandırılabilen şaraplar 15 ila 20 yılda lezzetlerinde tepe noktasına (peak) ulaşır (her birinde bu rakam değişir), bundan sonra bozulmaya başlarlar. istisnalar vardır muhtemelen ama yıllandırılabilir şarapları torununuza vasiyet edip 100 yıl yıllandırmaya kalktığınızda, muhtemelen torununuz şişeyi açınca bilimum mikroorganizmanın içinde kolbastı oynadığı garip bir sıvı bulur.

    üretim sırasında da bazı üreticileri bir yıl kadar yıllandırdıklarını söylerler ama bu genel olarak meşe fıçılarda dinlendirme işlemi olarak isimlendirilir. onun amacı ise meşenin isinin şarabın bukesine geçmesidir, bekletme süresine göre değişir bu etki ve uzun süre de bekletilmez.

    yıllandırma yapılacaksa ortam önemlidir. ısı, nem, gölge, şişenin konumu önemlidir. eskiden bunun için mahzenler yapılırken bugün özel üretim dolaplar vardır, türkiye'de dahi rahatlıkla edinebilirsiniz.

    genellikle bizde şarabı yıllandırmak tek bir şişeyi mutfakta 10 yıl bekletmek olarak algılanır ama bu işi yapanlar genellikle kavlarına (şarap portföylerine) aynı markadan 500-1000 şişe gibi rakamlarda stok yaparlar. böylece yıllandırma işlemi süresince hem arada bir birer şişe şarap açıp gidişatı gözlemleyebilir ve kontrol edebilirler, hem de lezzetinde zirve dönemine gelen şaraptan ellerinde yeterli miktarda bulunur. hatta şarapları yıllandırıp yakın çevresine ufak miktarlarda satarak ufak bir ticaret hacmi üretenler de görülmüştür.

    not: ille yıllanmış şarap içmek için yıllarca sabretmenize gerek yok. piyasada çeşitli markaların "rezerv" adı altında satışa sundukları şaraplar mevcuttur. fiyatlar da ortalamalardadır, satın almak için evinizi ipotek ettirmenize gerek yoktur.
13 entry daha
hesabın var mı? giriş yap