269 entry daha
  • orta sınıf olmak zor iş vesselam. şimdi (pek hazzetmesem de kendisinden) zengin adam bu konularda orta sınıfa göre çok daha az kafa sikiyor ağalar beyler. alıyor audi, bmw, merso, aston martin vs. edebiyle biniyor. muhabbetini de genelde kendi dengiyle ediyor. gereksiz desibel yaratmıyor. ama dedim ya; özellikle araba mevzusunda orta sınıf çekilmez şekilde sahip olduğunu abartma eğiliminde. vw sahipleri de bu konuda önde yürüyüp bayrak sallama onurunu kimseye bırakmıyor.

    konuyu vw ye bağlayalım; kötü araba mı? değil. kötü değil derken vw'nin türkiye de abartıldığı kadar dünyanın hiç bir yerinde abartıldığını sanmıyorum. fanboylarının bu sevimsizliği yüzünden sevmeyen de (bazen haklı olarak) daha bir hınçla sevmemeye başlıyor ve objektiflik raydan çıkıyor.

    tasarım, yol tutuş, konfor ve fiyat/performans kıstasları yönünden vw'yi beğenmem. para vermem. beğenene de laf etmem. motor ömrü 400.000 km gidiyormuş, ikinci elde satarken hiç zarar ettirmiyor diye ucuz yoldan markayı övme eğilimine girenlere de şunu sormak isterim;

    madem vw 400.000 km sorunsuz çalışabilen motorlar üretiyor 1,2 lt ve 1,4 lt'lik turbo beslemeli yüksek sıkıştırma oranlarına sahip benzinli motorlarını neden hayvani km'lerin yapıldığı amerika pazarında satışa sunmuyor?

    100.000-150.000 km sonra o motoru eline alacağını bildiği ve bu süre tr'de ortalama 10 yıla tekabül ederken amerika pazarında 2-3 yıl gibi bir zaman diliminde 100-150 bini araçlar doldurduğu için yusuflama korkusundan (garanti daha bitmemişken) olmasın sakın?

    bugün atmosferik benzinli bir honda civic ve hormonlu küçük enişte motoru taşıyan bir golf'le yan yana dünya seyahatine çıksanız muhtemelen civic'in periyodik bakım dışında kaputunu açmadan 10+ kez dünyanın çevresini dolaşırken 1,2 lt'lik golf'ün motorunu bu süre içinde 3 kez yenilersiniz. ama tabii çok km yapmak, motor ömrü tek kriter noktamız değil. neticede kamyon ya da otobüs şoförü değiliz.

    'ikinci elde satarken zarar etmedim' demek de bir markayı övmek için gerekli bir objektif kıstas olamıyor maalesef. esnaf adam olsam 5 yıl sonra 3 milyar az zararım olsun diye gider tuzluk görünümlü gri golf alır 5 yıl mecburi hizmetle binerim ama dediğim gibi sen esnafsan ben değilsem senin bu hassasiyetlerin benim umurumda olamıyor. o noktada da ortada buluşmak mümkün değil.

    uzun lafın kısası; kullandığınız araba vw ise ve bu markayı seviyorsanız ne güzel. keyfiniz daim olsun. ama kraldan çok kralcılık yaptığınız zaman sevimsiz olduğunuzun da farkına varın. nihayetinde b ve c segmenti araçlarının baz versiyonunda bile temel güvenlik paketlerini opsiyonel olarak satan orta gelir grubu ve aşağısının tercih ettiği bir markanın müşterisisiniz. artistliğin pek lüzumu yok.
1060 entry daha
hesabın var mı? giriş yap