5 entry daha
  • ilk önce şu söylenebilir ki, mekke'nin dönem müşrikleri evet doğrudur, fakir ve soylu olmayan insanların sözlerine karışmalarından hoşlanmazlardı. fakat burada hazret-i peygamber'in (s.a.v.) yüzünü ekşitmesinin ve sırtını dönmesinin esas sebebi, bu müşrik kimseyi eğer ikna edip dine döndürebilirse, arkasındaki büyük bir kitleyi islam'a döndürebilme isteği duymasındandır. çünkü abese suresinde zikredilen ''o'' zamirindeki kimse mekke'nin ileri gelen nüfuzlu adamlarından birisidir.

    bir de bu sure hakkında şunu söylemek lazım gelir ki, kur'an allah katından inmemiştir, muhammed kendisi yazmıştır (haşa) yollu hezeyanlar gösteren şerefsizler, sure ne diyor iyi anlamalıdırlar. allah burada resulünü hafiften bir uyarıyor. ilk 11 ayeti okursanız anlarsınız. hazret-i peygamber kur'an'ı kendi yazmış olsa böyle bir sureyi neden yazsın ulan ? bu sure, kur'an-ı azümüşşan'ın allah katından bir rehber, bir nur olarak indirildiğine delildir.

    not ; yüzünü ekşitenlerin hazret-i peygamber değil, o müşriklerin olduğunu da bazı ulema iddia ederler. dayanak noktaları da mantıksız değildir.

    notun notu ; son tefsir bilgilerime, duyduğum, okuduğum ve mutmain olduğum bilgilere göre yüzünü ekşiten kişi velid'dir. arapça bilenler bunu harika olarak tercüme ediyorlar. müstağni adam vurgusu da velid'e nispet edilmiştir.
13 entry daha
hesabın var mı? giriş yap