2 entry daha
  • apt*, dell*, ibm*, intel*, maxtor*, quantum* ve seagate* gibi firmaların oluşturduğu 'serial ata çalışma grubu'nun tasarladığı ve promosyonunu yaptığı fiziksel depolama arayüzü. cd, cdrw, dvd, teyp, hard disk gibi pekçok ata ve atapi sürücülerin bağlantısında kullanılabiliyor. tamam kullanılabiliyor da, zaten ide, scsi, ata, udma gibi eski arayüzler de bunu yapıyordu, peki serial ata'nın farkı ne?

    bir kere adı üstünde seri iletişim sağlıyor yani artık 40 veya 80 damarlı, bağırsak kılıklı bağlantı kablolarına ihtiyaç yok. serial ata girişlerindeki pin sayısı 7. bu durum kablolamayı kolaylaştırdığı gibi (mesela artık master-slave ayarına gerek kalmıyor), enerji tüketimini ve cross talk'tan kaynaklanan sinyal bozulmalarını da daha aza indirgiyor. serial ata şu anda 150 mb/s hızı destekliyor ama 10 senelik roadmap 300 mb/s ve akabinde 600 mb/s veri iletim hızlarını öngörüyor.

    bu teknolojiyi destekleyen veri depolama cihazlarının ve anakartların fiyatları şu an için benzerlerinden birazcık daha yüksek ama yakın zamanda fiyatlar muhtemelen dengelenecektir. bir diğer ihtimal de eski paralel arayüzlerin yavaş yavaş piyasadan silinip yerlerini serial ata benzeri seri arayüzlere bırakması.

    ha şu da grubun anasayfası, spectir design guidedır ilgilenen varsa okuyabilir: http://www.serialata.org/
23 entry daha
hesabın var mı? giriş yap