• serial ata'yi du$ununce ilk akla gelen nasil olup da paralelden daha hizli oldugu idi. malum paralel bu ayni anda n kat data yolluyor.

    i$in sirri ise serial ileti$im teknolojisinde 90'larin ortasinda yapilan teknolojik yenilikte yatiyormu$. normalde serial ileti$imin yava$ olma sebebi elektromanyetik gurultuden etkilenmesin diye yuksek voltaj degerleri kullanmasi ve yuksek voltajin da yuksek hiza izin vermemesiymi$.

    sonradan arkada$lar bir yontem bulmu$lar seri ileti$im icin tek kablo yerine iki kablo kullaniyorlar. iki kablodan birbirinin arasindaki fark sabit olan iki ayri voltaj degeri yolluyorlar. boylece noise yuzunden voltaj bozulursa iki kabloda birden bozuldugundan aradaki fark degi$miyor. alan taraf da sadece farki olctugunden cok du$uk voltajlarda cok yuksek hizlara eri$mek mumkun oluyormu$.

    muthi$mi$ yani.
  • apt*, dell*, ibm*, intel*, maxtor*, quantum* ve seagate* gibi firmaların oluşturduğu 'serial ata çalışma grubu'nun tasarladığı ve promosyonunu yaptığı fiziksel depolama arayüzü. cd, cdrw, dvd, teyp, hard disk gibi pekçok ata ve atapi sürücülerin bağlantısında kullanılabiliyor. tamam kullanılabiliyor da, zaten ide, scsi, ata, udma gibi eski arayüzler de bunu yapıyordu, peki serial ata'nın farkı ne?

    bir kere adı üstünde seri iletişim sağlıyor yani artık 40 veya 80 damarlı, bağırsak kılıklı bağlantı kablolarına ihtiyaç yok. serial ata girişlerindeki pin sayısı 7. bu durum kablolamayı kolaylaştırdığı gibi (mesela artık master-slave ayarına gerek kalmıyor), enerji tüketimini ve cross talk'tan kaynaklanan sinyal bozulmalarını da daha aza indirgiyor. serial ata şu anda 150 mb/s hızı destekliyor ama 10 senelik roadmap 300 mb/s ve akabinde 600 mb/s veri iletim hızlarını öngörüyor.

    bu teknolojiyi destekleyen veri depolama cihazlarının ve anakartların fiyatları şu an için benzerlerinden birazcık daha yüksek ama yakın zamanda fiyatlar muhtemelen dengelenecektir. bir diğer ihtimal de eski paralel arayüzlerin yavaş yavaş piyasadan silinip yerlerini serial ata benzeri seri arayüzlere bırakması.

    ha şu da grubun anasayfası, spectir design guidedır ilgilenen varsa okuyabilir: http://www.serialata.org/
  • getirdigi en buyuk yenilik kasa icindeki kablo hengamesine son vermek olan teknoloji. gonulden destekliyorum.
  • bugün aldığım samsung disk ile tanıma imkanı bulduğum arabirim... uçuyor şerefsizim!
  • vistanın köküne kibrit suyu ekip xp kuralım derken, evdeki hesabı bozup adamı müdürüne madara eden teknolojidir. vistayı sildirmez, xp'yi kurdurmaz, bi ofis yükler bir iki de codec atar yollarsınız müdürü bu arkadaşın sayesinde.

    hırs yapan bünyenin nlite nedir sata driverı nedir öğrenmesini de sağlamıştır tabi...
  • su zamana kadar bilindik sata connector cesitleri soyledir;

    -normal sata: veri ve guc kablolari ayri veya butuklesiktir. veri icin 7 pin, guc icin 15 pin kullanir. (ornek: standart 3.5" hdd baglanti tipi)
    -micro sata: veri ve guc pinleri butunlesik bir connector uzerindedir. veri icin 7, guc icin 7+2 seklinde partition edilmis 9 pin kullanir. (ornek: 1.8" hdd veya ssd baglanti tipi)
    -slimline sata: veri ve guc pinleri butuklesik bir connector uzerinde yine. veri icin 7, guc icin 6 pin kullanir. (ornek: laptop odd baglanti tipi)

    yani dahili odd icin sata->usb bakacaginiz zaman slimline sata olanlara bakacaksiniz, yoksa elinizde patlar. bazi cakallar slimline diye micro satiyorlar, onlara dikkat edile.

    gorsel kiyaslamasi da soyle: http://www.pimfg.com/ifaq/slimline-sata-faq.htm
  • hard diskler ve diger veri depolama cihazlari icin 2002'de cikacak, pin sayisini ve guc tuketimini azaltacak baglanti standardi.
  • su ana kadar harddiskler en az gelisen bilgisayar parcalari idi. bu tip harddiskler ile bilgisayarlarimiz daha da hizlanacak ama henüz anakartlar bu seviyede degil yeni cikan i875 boardlarla iyi isler yapacaga benziyor.
  • usb 2.0 ile arasında çift yönlü bir uyumluluk sağlanmaya başlanmış bağlantı standardı.

    http://www.darkhardware.com/…&file=article&sid=2091
  • ilginç bir açıklaması vardı bu konuda yetkili bir ağzın.

    açıklamasına göre; serial ata teknolojisini kullanan firmalar için iki yol var. birincisi saf serial ata tabir edebileceğimiz yeni bir chipset ile kontrol edilen diskler üretmek, diğeri ise eski parallel ata'ları modifiye ederek serial ata haline getirmek.
    üretim maliyetlerinde çok büyük bir artışa sebep olmaktansa kademeli geçiş düşünen firmalar, eski parallel ata kontrolcüleri serial ata haline dönüştürerek(sadece kontrolcüye müdahale ederek aktarım hızını yükselterek sanırım) fiyat düşürüyorlar piyasada.
    şu anda gerçek serial ata olarak ürün piyasaya süren yegane firmanın seagate olduğu söyleniyor.

    bu bilk başta mantıksız gibi geliyor insana, ancak; maxtor/quantum grubunun ortaya çıkardığı maxboost yazılımının parallel ata disklerde performansı 120% arttırması(evet, %20 değil, 120% arttırıyor), parallel ata'ları serial ata gibi çalıştırabilen "silicon image" marka "sata controller" chipsetler, bu söylentinin gerçek olabilme ihtimalini düşündürüyor insana.

    neyse, hayırlısı yahu.

    edit: bir hatırlatma. ben böyledir demiyorum, bu şekilde beyanatlar dolaşıyor ortalıkta diyorum. üzmeyin kendinizi...
hesabın var mı? giriş yap