6 entry daha
  • devletlere, liderlere ve politikacılara siyasi manevra alanı sağlar.

    devlet dediğimiz kurum çıkarları için herşeyi kullanan bir sistem. türlü konularda kendisine meşruiyet kazandırmak için tarih boyunca sık sık yaptığıdır mezhepçilik.

    örneğin islam dünyasına baktığınızda kerbela olayı var en ünlüsünden. tam bir kırılma noktası. islam devletindeki hükümdarlık mücadelesinin zirve yaptığı yer. bu olaydan günümüze mezhep üzerine kurulmuş silahlı silahsız kuruluşlar ve bu kuruluşlar üzerinden yükselen liderlere bir bakın. bir dolu örneği göreceksiniz.

    mesela ismail* - selim* mücadelesi buna çok iyi bir örnektir. selim, osmanlı tahtını ele geçirmeyi hedefliyordu. her ne kadar babası* güçten düşmüş olsa da selim ülkenin doğu sınırında başkentten çok uzaktaydı ve öncelikle paşaların ve askerin desteğini alması gerekiyordu. bunun için anadolu'da sorun yaratan kızılbaşlar'ın üzerine yürümek büyük bir fırsattı. eğer galip gelirse kendisine lazım olan desteği alabilir tahta çıkabilirdi. keza öyle de oldu.

    ismail ise çocukluğu ve gençliği boyunca can korkusu ile yaşayıp durdu. akrabaları kah katledildi kah zindanlara atıldı. yükselmesi ve uzaktan akaraba olduğu akkoyunlular'ı devirmesi için ismail de mezhep kartına sarılmıştır. safiyüddin-i erdebili ile olan bağlantısını avantaja çevirip kısa sürede insanların etrafında toplanmasını sağlamıştır. zamanla yükselmiş kitlesi büyümüştür o da akkoyunluları yıkarak azerbaycan ve iran hakimi olmuştur.

    ardından ise malum çaldıran savaşı. bu savaşın sebebi mezhep kılıfı giydirilmiş iktidar mücadelesinden başka birşey değildir. iki lider de halkını ve ordusunu motive edebilmek için mezhepçilik yapmışlardır. o an işlerine yarayan din ve mezhep değil de başka birşey olsaydı emin olun o argümanın üzerinden savaşırlardı.

    bunun gibi örnekler tarihte çok var ve maalesef hala yaşıyoruz. 60-80 arası dönemde de ülkemiz üzerindeki emellerini gerçekleştirmek isteyen dış mihraklar mezhepçiliği kaşımış ve organize bir biçimde aleviler'i katlettirmiştir. siyasi çıkarlar için maalesef çok kullanışlıdır ve her zaman bu amaca hizmet etmiştir mezhepçilik.

    bu dünyanın birçok yerinde böyle olmuştur. avrupa için hatırlayın; otuz yıl savaşları. devletler liderler asla koyu dindar tipler değildir, sadece kendilerine sağlayacağı kazanç sebebiyle öyleymiş gibi rol keserler. olan da masum insanlara olur. burada en önemli kısım halkı cahil tutmaktır. çünkü bu nifak ancak cahil milletlerin olduğu toprakta kök tutup büyür ve meyve verir.
26 entry daha
hesabın var mı? giriş yap