4 entry daha
  • modernizmin babası olarak kabul edilen, gerçekçi yazar james joyce'un kısa hikayesinin adıdır. zaman çizgisi konseptinin, paralel evren çizgisine geçiş dönemiyle aynı zamanda yazılmıştır. modernist akımın bütün simgelerini içeren bu hikayede atmosfer, karanlık, depresif, kirli ve sessizdir. hikaye kahraman bakış açısı ile anlatılmıştır. çok fazla kişiselleştirme içerir, örneğin; blind kelimesi pek fazla anlam ifade etmektedir; hüzün, karanlık, dar, sessiz gibi. ölü geçmişten arda kalanlar yüzünden yaşanılan anın da geçmiş an olarak kaldığı görülmektedir. güzellik sorgusu ve bir amaç arayışı hikayeyi temellendiren iki olgudur.

    araby aslında 2 anlama belki de daha fazlasına göndermeler içerir. ilki; hayatın sembolik tapınağıdır. diğeri ise; phoenix yani anka kuşudur.

    hikaye, dublin'de, belirsiz bir zamanda gerçekleşmektedir. ana karakter isimsiz ve yazarın kendi diliyle anlatılmaktadır. spoiler vermemek amacıyla genel hatlarına değinecek olursam; ergenlik çağındaki bir çocuğun, arkadaşının ablasına olan bir aşkın, kendini bulmayla sonuçlanmasının konu bulduğu bir hikayedir. araby, bu kızın gitmek isteyip gidemediği, ergenimizin bu kız için yolunu tuttuğu pazardır. aslında kız çok sıradan bir karakterdir fakat çocuk ona öylesine aşıktır ki, arkasından vuran ışığı kutsal ışık olarak görür, onu melek olarak tanımlar. hatta tanımlamaları oldukça yaratıcı ve duygusaldır. onu durduk yere ağlatır. en olmadık, iğrenç yerlerde bile onu sevmeye devam etmesi ona garip gelir. ve şöyle der:

    "...i imagined that i bore my chalice safely through a throng of focs."

    chalice, incil'e, kutsal kase'ye göndermedir.

    aşık olduğu kız içinse şöyle der:

    "...and yet her name was like a summons to all my floolish blood."

    kızın ismini de dini emire benzetmesi, tamamen katolik okulda okumasıyla, dini bütün bir çevrede yetişmesiyle ilgilidir. bu yüzden sürekli din içerikli göndermeler yapılır.

    çocuk, araby'i gözünde çok büyütmüştür, gittiğinde bambaşka bir atmosfer göreceğini düşünür. hayal kırıklığının getirdiği bazı sonuçlarla, ilüzyon ve gerçeklik çatışması olan bu hikaye sonlanır.
6 entry daha
hesabın var mı? giriş yap