7 entry daha
  • maden mühendisleri odası, soma faciasının ardından basın toplantısı düzenledi. toplantıda maden ocağı hakkında bazı tespitler yapıldığı açıklanırken, şu bilgilere yer verildi:

    -kazanın meydana geldiği yer altı kömür ocağında 3 vardiya halinde çalışma yapılmaktadır.

    -vardiyalarda yaklaşık 800 işçi ve toplamda da yaklaşık 3.000 işçi çalışmaktadır.

    -kazanın olduğu 13.05.2014 08:00/16:00 vardiyasında yaklaşık 787 işçi çalışmakta olup bu işçilerin yaklaşık 440`ı yeraltında tertip edilmişlerdir.

    -ocakta göçertmeli ve dönümlü uzun ayak yöntemi ile üretim yapılmaktadır.

    -faciayı tetikleyen yangın ocak hava girişinde meydana gelmiştir.

    -heyetimiz tarafından yangını tetikleyen neden olarak kamuoyuna duyurulan trafo patlamasının doğru olmadığı tespit edilmiştir. ölümlerin büyük bir kısmı kömürün oksidasyonu nedeniyle oluşan karbonmonoksit zehirlenmesi sonucu oluşmuştur.

    -ocak havalandırması mekanik havalandırma ile sağlanmaktadır.

    -facia sonrası kurtarma operasyonunda ciddi bir organizasyon bozukluğu yaşanmış ve bununla ilgili olarak odamız müdahalede bulunmuş gerekli düzenlemeler yapılmıştır.

    -işveren şirket, ruhsat sahibi ve ilgili devlet kurumları tarafından etkin denetimler sağlanamamış ve gerekli sonuçlar elde edilememiştir.

    - 6331 sayılı iş sağlığı ve güvenliği kanunu’nun, işçi ölümlerinin, meslek hastalıklarının önlenmesinde tek başına yeterli olmadığı bu facia ile bir kez açığa çıkmış ve bu facia fiili olarak yasanın iflasının kanıtı olmuştur. facianın gerçekleştiği işyerinde çalışan meslektaşlarımızın olay öncesinde, yoğun çabalarıyla tüm zorunluluklar yerine getirilmiş ve yasal uygunluk sağlanmıştır. çalışma ve sosyal güvenlik bakanlığı iş teftiş kurulu müfettişlerinin kısa bir süre önce yaptıkları denetim bunu göstermektedir.

    - madenciliği, mühendisliğin bilim ve tekniğinden uzaklaştıran ve mühendisi işverenin insafına bırakan yanlış madencilik politikalarıdır. odamızın 2010 yılında hazırlamış olduğu “madencilikte yaşanan iş kazaları raporu”nda soma havzasına ilişkin tespitler yapılmış ve burada bir facia yaşanabileceği belirtilmiştir.

    - ancak işçi ölümlerinin asıl nedeni, mevzuatın yetersizliği değil, neoliberal devlet politikalarıdır. 80’li yılların başından itibaren uygulamaya konulan özelleştirme, taşeronlaşma, rodövans vb neoliberal politikalar ve uygulamaları; kamu madenciliğini küçültmüş, kamu kurum ve kuruluşlarında uzun yıllar sonucu elde edilmiş olan madencilik bilgi ve deneyim birikimini dağıtmıştır. yoğun birikim ve deneyime sahip olan kurum ve kuruluşlar yerine üretimin, teknik ve alt yapı olarak yetersiz, deneyim ve uzmanlaşmanın olmadığı kişi ve şirketlere bırakılması, buna ek olarak kamusal denetimin de yeterli ve etkin bir biçimde yapılamaması, iş cinayetlerinin ve ölümlerin misli olarak artmasına neden olmuştur. kamu yararı gözetmeksizin, daha fazla kar hırsı ile yapılan üretim zorlamaları, uzun çalışma süreleri, sağlıksız çalışma ve barınma koşulları, çalışanların sosyoekonomik durumları bu faciaların oluşmasına katkı koymuştur. yaşadığımız son olay bunu bize bir kez daha göstermiştir. karadon, kozlu, elbistan ve son olarak soma maden faciaları, emekçilerin yaşamının piyasanın insafına bırakılamayacağının ispatıdır.

    [http://www.maden.org.tr/….php?kod=9214&tipi=&sube=0 http://www.maden.org.tr/….php?kod=9214&tipi=&sube=0]
3 entry daha
hesabın var mı? giriş yap