355 entry daha
  • tatile gelmeyi ya da yaşamayı düşünenler varsa, madde madde aklima gelen şeylerden ufak ufak bahsedeyim :

    para birimi
    ülkede para birimi olarak dirhem kullanılıyor. yazıda aed olarak yazdım. google'dan falan tl'ye çevirirseniz kolaylık olsun diye.

    3-4 sene önce geldiğimde 1 dirhem 0,51 tl iken şimdilerde 0,62'lere tırmanmış durumda.

    turist olarak gelecekseniz dolar getirmeniz daha makbul. kur sabit zaten (alış: 3,65 / satış:3,67-3,68). sehir merkezinde heryerde kolayca exchange office bulabilirsiniz. havaalanında kurlar yüksekse hiç boş yere çok para bozdurmayın.

    turistik vize / oturum izni
    turistik schengen vizesi alırken anasından emdiği süt burnundan gelen türkiyeli gezgin için dubai'de işler çok daha kolay işlemekte. eğer gidiş dönüş biletinizi emirates, thy, fly dubai, pegasus'tan alırsanız bu firmaların online sistemleri sayesinde pasaport kopyanızı ve fotoğrafınızı online olarak göndererek vizenizi rahatça alabilirsiniz. max 3-4 iş gününde vizenizi mail olarak atarlar, siz de onun çıktısıyla rahatça ülkeye girişinizi yapabilirsiniz.

    havayolu firmaları genellikle 14 gün kalışlı vize veriyorlar. eğer 30 gün kalışlı uzun dönem vize istiyorsanız bir turizm acentası aracılığıyla işinizi halledebilirsiniz. yaklaşık 500 aed ödeyerek bir turizm firmasına yine pasaport ve fotonuzu gönderip ertesi gün ya da bir sonraki iş günü vizenizi alabilirsiniz. (turizm firması size sponsor olduğu için 5000 aed depozito isteyebilir bazen, ülkeden çıkarken o parayı geri alıyorsunuz)

    burada iş bulmak, oturum izni almak isteyen kardeşlerime, arkadaşlarıma tavsiyem önce işlerini bulup, ayarlayıp sonra buraya gelmeleri. oturum izni almak için çalıştığınız firmanın size sponsor olması ve sizin adınıza bu işleri yürütmesi gerektiğinden buraya gelip iş bulmaya çalışmanız size para kaybettirmekten başka birşeye yaramayacaktır. bu sistem çalışanı, bir nevi işverene mecbur bırakmaktadır malesef. çünkü adamlar yarın öbür gün seni işten çıkarıyorum dediği zaman oturum iznin otomatik olarak iptal oluyor ve birleşik arap emirlikleri sana 1 ay süre tanıyor ülkeyi terketmek için. o süre zarfında ya yeni bir iş bulup yeniden oturum izni alırsın ya da ülkeyi terkedersin.

    o yüzden işinizi ayarlayın, sözleşmenizi sıkı bi şekilde yapın, detayları konuşun ve öyle gelin derim ben. yoksa 700-800 dolar uçak biletine ödeyip üstüne burda kaldığınız gün başına konaklama için min 80-100 dolar harcarsınız. gerek yok.

    vatandaşlık almak
    yok öyle bişi.

    uçak bilet / havaalanı
    dubai'ye uçuş saatleri emirates dışında biraz ters. gece yarısı ya da sabahın köründe varıp, gece yarısı dönmekteler genelde.

    thy ile 1 ay sonrasına ya da yüksek sezon olmayan zamanlara bilet bakıyorsanız gidiş dönüşü şu sıralar 1300-1500 tl arası bir fiyata alabilirsiniz. eğer sabiha gökçen'den uçmak sorun olmayacaksa daha uygun fiyata bol alternatif bulabilirsiniz.

    pegasus, air arabia ve flydubai'den gidiş dönüşü 800-900 tl'ye ve hatta daha düşük fiyata alabilirsiniz. (air arabia, dubai'ye 15 km uzaklıktaki sharjah'a uçuyor. ordan sizi otobüsle dubai'ye götürüyorlar)

    eğer dubai international airport'a uçacaksanız gece 12'ye kadar metro var ve şehrin bir çok yerine gidiyor. kullanabilirsiniz.

    taksiye binecekseniz de kalabalığı ve tabelaları takip ederseniz taksilerin olduğu yere ulaşırsınız. orda sizi lexus ya da mercedes taksiye bindirmeye çalışanlar olacaktır. onlara "regular taxi" denilen logolu ve üzerinde "taxi" lambası bulunan taksilerden istediğinizi belirtin. boş yere fazladan para ödemeyin.

    havalanından bineceğiniz taksinin açılışı 25 aed. sonrası da km. başına 2 aed falan heralde.

    ulaşım
    taksi kullanmaktan çekinmeyin. fiyatlar uygun ve hepsi devlet adına çalıştığı için çakal çukallıkla karşılaşma oranınız yok denecek kadar az. (tek tük denk geldim ama büyütülecek şeyler değildi)

    taksimetre açılmamışsa inişte ücret ödemenize gerek yoktur misal. talep edemez. ayrıca her taksinin numarası ön konsolda yazılıdır. ters bi durumda arayıp hemen şikayet edip adamı ekmeğinden edebilirsiniz ama artizliğin lüzumu yok. güzelce konuşarak halledin mevzuyu.

    kırmızı ve yeşil olmak üzere 2 adet de metro hattı var ve hemen hemen tüm turistik noktalara gidiyor. bir adet metro haritası edinip efil efil kullanabilirsiniz. temiz ve düzenlidir. (iş giriş çıkış saatlerinde kalabalıktır biraz ama bi metrobüs değildir yani)

    yaşam
    herşeyden önce burası için söylenebilecek en tanımlayıcı kelime sanırım "güvenli" olduğudur. özellikle türkiye'den buraya yaşamaya gelen birinin 1-2 ay sonra dikkatini ilk çekecek şey kavga, gürültü ve kaosun olmadığıdır. otobüste, metroda, çarşıda pazarda, sokakta illa ki bir tartışma görmeye ya da tartışmanın içinde bulunmaya alışmış bünyeye azcık garip gelse de zamanla alışılıp tadı çıkarılan bir durum.

    ayrıca bu bahsettiğim şey sadece dubai içinde kendi habitatını yaratmış ve ordan dışarı pek çıkmayan elit kısımları olan marina/jlt/jbr/down town/mirdif için de geçerli değil. nazaran şehrin getto'su sayılabilecek deira, bur dubai tarafı ve hatta sharjah, ajman gibi şehirleri için de geçerlidir. sebebi de kuralların son derece katı olarak işlemesi ve zaten ülke dışı edilecek kişilerin çok rahat bir şekilde ikamesi bulunabileceğinden kelli kurallar konusunda kimsenin gözünün yaşına bakılmıyor olması. (herhangi bir suça karışma olayında süreç önce mahkeme, sonra hapisane ve son olarak da ülke dışı edilmek olarak vuku buluyor genelde)

    şeriat kurallarıyla yönetilen ülkede olaya biraz bu çervevenin dışından bakmak yararınıza olabilir. zira adamların olayı basit : kimseye rahatsızlık verme, pislik çıkarma, suça karışma ve efendi gibi yaşa.

    alışveriş
    "ooo dubai, telefon-elektronik beleş" düşüncesiyle geliyorsanız hayalleriniz biraz kursağınızda kalır söyliyim baştan. hele ki alışveriş için dubai mall ya da mall of emirates gibi turist düdükleme mekanlarını tercih ettiyseniz marjinal faydası yerlerde sürünen şeyler alıp dönersiniz türkiyeye. evet elektronik ve telefon türkiyeye göre ucuz ama öyle aman aman fiyatlar da beklemeyin. (burda yaşayan yakınlarınızı da sık boğaz etmeyin olm. sanki burda bedava dağıtıyolarmış gibi.)

    elektronik için büyük avm'lerden ziyade daha küçük olanları tercih edin. (deira city center gibi)

    ya da buranın doğubank'ı computer plaza'ya gidip pazarlık yeteneğinizi konuşturun. hele ki 2-3 telefon bi de bilgisayar aliyim diyorsanız gidin oraya güzelce pazarlığınızı yapın ve alın derim. evet garantisi yok ama zaten dubai mall'den aldığın telefonun da türkiye'ye döndükten sonra garantisi bi işe yaramayacak. bunun için ekstra para bayılmaya gerek yok. (al fahidi metro istasyonunda inince computer plaza tam karşınızda kalacak. al ain center olarak da geçiyor) özellikle bilgisayar alacaksanız türkiye fiyatlarıyla kesinlikle karşılaştırın. alel acele alıp çıkmayın.

    kıyafet konusuna gelince, burda tüm dünya markalarını bulmak elbette mümkün ama şahsi gözlemlerime dayanarak söyleyebilirim ki tekstil pahalı. shopping fest gibi dönemlere denk getirip belki ucuza mal edebilirsiniz alışverişinizi ama onun dışında normal zamanda malesef pahalı.

    çin malı tabletten tut, saçma sapan herşeye kadar bulabileceğiniz bir yer arıyorsanız da adresiniz : dragon mart. ıvız zıvır bok püsür her şey var. (bal da var, disko topu da, masaj koltuğu da. kocaman bir yer zaten. ama çin malı. gözatmaya değer eğer vaktiniz varsa)

    yemek
    ortadoğu ve uzakdoğu mutfağının tüm çeşitlerini bulabileceğiniz için yemek konusunda sıkıntı çekmezsiniz. kebabından, lahmacununa, köftesinden iskenderine herşey mevcut. (lübnan,ırak ve suriye mutfağı)

    türk restaurantı arayanlar için 2-3 pahalı seçenek mevcut (tike restaurant,turkish village,köşebaşı). onun dışında avm'lerde sultan baba, özsüt vb türk restaurantları da bulunmakta.

    içeceğiyle birlikte ortalama bir yemek (mc donalds menü, avm'de kebap menü, makarna vb) 20-40 aed arası tutmakta. biraz daha güzel bir yerde yiyeyim derseniz hesap 80 dirhem ve üzerinde gelecektir.

    nargile ülkenin heryerinde meşhur ve çokça tüketiliyor. fiyatları da oturduğunuz yere göre değişmekle birlikte 40-150 aed arası. (normal bir cafe'de 40 dirhem olan nargile, palm beach'teki lüks otellerde 100-150 dirheme kadar çıkıyor)

    konaklama
    turist olarak gelenler için oteller hakkında söyleyebileceğim şey kalitenin yüksek olduğu. türkiye'de 3 yıldızlı bir otel genelde temiz sıfatını haketmezken burda işler öyle işlemiyor. 3 ya da 4 yıldızlı bir otelde gayet temiz yatak ve duş imkanı elde edebilirsiniz.

    booking ya da expedia'daki yorumları olumlu olan bir otel dediğim gibi muhtemelen sizi üzmez. ama önemle belirtmek isterim ki o tür sitelerde gördüğünüz fiyatlara turizm vergileri dahil değildir. yani booking'den aldığınız fiyatın üzerine %20 turizm vergisi + 15 aed gecelik/kişi başı vergi ekleyin. sonra gelip burda "sitede öyle yazmıyor, kandırıyosunuz bizi" diye kavga eden güruha dahil olup da hem sinir harbi yaşamayın hem de bütçenizi düzgün ayarlayabilin. zaten booking'deki açıklamaları dikkatle okursanız orda da yazar bu söylediğim durum. (bu arada "dubai'de vergi yok ki yeaaa" diyenin ağzına elimin tersiyle vururum)

    burada yaşayanlar için ise ev kiralama olayı başlı başına bir tez konusu. dört duvar için (hatta çoğu ev 3 duvar amk, el kadar, ev demeye utanırsın), dünya kadar para istenmekte malesef. fiyat fayda eğrisinin başı dönmüş durumda, ters yüz olmuş. eli yüzü düzgün bir yerde stüdyo diye tabir ettiğimiz (anadoluda kıç kadar denen) evlere 1200-1700 dolar arası aylık kira isteniyor. 1 yatak odalı ya da daha büyük bir dairede yaşamak isterseniz de fiyatlar ona göre artmakta. kiralar yıllık olarak tek seferde ya da ev sahibiyle anlaşmanıza bağlı olarak 3-4 çek şekliden ödeniyor.

    şehrin nazaran uzak yerlerinde yıllık 30-40bin dirheme de ev bulabilirsiniz tabi. ama biraz merkeze yakın olayım derseniz yıllık min. 70bini gözden çıkarmanız gerekiyor. internet, klima, faturalar gibi giderleri de güzelce hesap etmeniz gerek tabi ki.

    araç satın alma ve benzin
    bak işte burda cidden ucuz bişe varsa o da araba. (iran'da bulunmuş biri olarak benzin o kadar ucuz gelmese de evet o da çok ucuzdur cidden).

    türkiye'de önünde hatıra fotosu çekip facebook'ta paylaşılan arabaları burada pek ala satın alabilirsiniz. bu konu hakkında çok uzun uzadıya konuşmaya gerek yok. herkesin zevki farklı çünkü. o yüzden iyisi mi siz buranın sahibinden.com'u olan dubbizle'dan istediğiniz arabanın fiyatına bakın : http://dubai.dubizzle.com/motors/used-cars/

    kiralık araç kullandığım için araç alım/satım işlemi yapmadım ama arkadaşlarımdan bildiğim kadarıyla 2-3 saatte halledilen bir mevzu. (alım satım işleminin yapıldığı kurum 24 saat açık zaten.)

    benzinin litre fiyatı ise şu sıralarda : 1,61 aed (yaklaşık 0,98 tl)

    araç kiralama
    araç kiralamak ve benzin ucuz cidden ama özellikle turist olarak geliyorsanız aman diyim uzak durun. yollar çok karışık ve uzun. yolun karşısındaki alışveriş merkezine gitmek için 10 km yol katettiğimi biliyorum. hem de bilmeyen biri için içinden çıkılmaz bir hal alıyor o yoncalar, virajlar, dev göbekler. hem zaten taksi de ucuz. binin paşa paşa gezin. metro desen bütün turistik lokasyonlara gidiyor. mesai gidiş geliş saatleri dışında kalabalık da değil.mis.

    illa kiralıycam derseniz de hyundai accent-chevrolet cruize-mitshubisi lancer tarzı bir arabayı günlük 70-80 aed'den, mercedes-audi tarzı üst sınıf bir aracı ise 300-400 aed'den kiralayabilirsiniz. depoyu da aracına göre değişmekle birlikte 60-100 aed arası bir fiyata fullersiniz. ama dediğim gibi kısa süreli gezileriniz için bu yola girişmeyin diyorum tekrar. taksi+metro ikilisinden faydalanın.

    araç kullanma ve trafik cezaları
    araç kullanacaklar için türkiyedeki trafiğe alışanları zor gunler bekliyor diyebilirim. her alanda olduğu gibi trafikte de kurallar sıkı bir şekilde işliyor. eyvallah işlesin işlesin de kırmızı ışıkta geçmenin cezası da 2300 aed (yaklaşık 650 dolar) olmasın lan :(

    neyse o yüzden burada araç kullanmadan önce türkiye'de unutmaya yüz tutmuş kuralları tekrar bir gözden geçirip öyle gelin derim.

    belli başlı kurallar dışında bir kaç ilginç cezayı da yazayım da sonra boş yere dertsiz başınıza dert almayın.

    - emniyet kemersiz araç kullanma (400 aed)
    - aracın önü yola bakacak şekilde parketme (200 aed)
    - park fişi olmadan araç park etme (150 aed) - aracınızı park ettikten sonra hemen oralarda bi park otomatı olur zaten. oraya saat başı için 2 aed atıp fişinizi alın ve aracın ön konsoluna koyuverin. yok yere park cezası ödemeyin.
    - araç içerisinde orta parmak gibi küfür manasına gelen el işareti yapmak (1 ay hapis. evet para cezası falan yok, direkt 1 ay hapis. aman diyim)
    - güvenlik şeridinden geçerek araç sollama (1600 aed + 1 ay hapis)
    - alkollü araç kullanma (uuuv içim titredi valla bak. denemeyin bile derim. promil falan yok burda. sıfır tolerans yani)

    listenin tamamı için şuraya göz atmanızda fayda var : http://www.dubaifaqs.com/…f-traffic-fines-dubai.php (orada yazan cezaların yanı sıra belirli cezalar için de araç bağlama süreleri yazar yan taraflarında. aracım bağlanmasın diyorsanız ordaki her gün için de 100 aed ödemeniz gerekiyor. misal kırmızı ışıkta geçmenin cezası 800 dirhem + 15 gün araç bağlamadır. aracım bağlanmasın derseniz 15 günx100 dirhem öderseniz totalde 2300 dirhem ceza ödemeniz gerekir. niye hep kırmızı ışıkta geçmeyi örnek veriyorsun demeyin olm. belki acım taze size ne alla alla *

    gece hayatı
    şeriat kuralları sadece fakirler içindir düsturu burda da işliyor. şehir genelinde yüzlerce bar ve disco mevcut fakat hepsi otellerin içerisinde. (kurallar gereği otel dışında, tek başına bir komplekste alkol satışı yasak). fiyatlar da haliyle pahalı. bir bira ortalama üstü mekanlarda 40 aed'den başlarken, varoşlarda ise min 20 aed'den satılmakta. ama genel olarak pahalı yani. avrupalılar için çoğu mekan dam konusunu problem çıkarmasa da bazı yerler için gitmeden rezervasyon yaptırmanızda fayda var, yoksa gerisin geri dönebilirsiniz.

    iş kurma
    eğer yerelde bir şirket kurmak istiyorsanız local bir partnere ihtiyacınız var demektir. kağıt üstünde %50 olarak görünmesi gereken ortaklık payı o kişiyle yapacağınız anlaşmaya göre şekillenir ve genelde aylık belli bir ücret ödenmesi şeklinde olur. (eczacıların diploma kiralaması gibi düşün)

    free zone'da iş kurmak isterseniz ve afrika, uzak doğu piyasalarına yakın olmak gibi bir derdiniz varsa da birleşik arap emirlikleri biraz pahalı olmakla birlikte uygun bir lokasyondur. free zone'da local partner'e ihtiyacınız yoktur çünkü ortaklığınızı free zone'la yaparsınız ve her free zone'da değişmekle birlikte yıllık belli bir meblağ ödersiniz. bu meblağın içinde yıllık trade licance ücretiniz, belli sayıda oturum izni hakkınız ve bir adet ofisin yıllık kirası vs. vardır. bu iş biraz detaylı, meraklısı olan varsa özelde ulaşabilir. buraya uzun uzadıya yazmanın alemi yok.

    bankacılık
    oturum izniniz varsa kişisel hesap açtırmak kolay. bazı bankalar yarım saatte debit kartınızı hazırlayıp veriyorlar bile. şirketler için ise biraz evrak trafiği ve bir kaç görüşme yapmanız gerekmekte. (ne iş yapıyorsunuz, kimlerle çalışıyorsunuz gibi sorular) bankacılığın türkiye'ye göre pahalı olduğunu söyleyebilirim. en azından benim çalıştığım banka *, kişisel hesaptan online para transferi için 25 aed, hesabınızdaki bakiye 3000 aed'nin altına düşerse 25 aed, şirket hesabının online banking kullanımı için de 40 dolar gibi ücretler söğüşlemekte. tabi araştırıp size en uygununu bulmakta fayda var.

    burada yaşanılır mı?
    ne aradığına bağlı olarak değişmekle birlikte genel olarak cevabım : evet.

    chp zihniyeti arıyorsan : hayır

    akp zihniyeti arıyorsan : o da hayır.

    kendi halimde yaşarım ben, sıcak havalar da bana komaz (gelince nası koyduğunu görürsün), konaklama ve diğer yaşamsal giderlerimi karşılamanın yanı sıra cebimde biraz da para kalabileceği bir iş bulabilirim / buldum diyorsan yaşanır.

    evet belli başlı konulardan biraz üstün körü bahsettim. aklıma geldikçe değiştiririm, eklerim. (eklemedi)
888 entry daha
hesabın var mı? giriş yap