9 entry daha
  • beyoğlu'nda tünel'den yüksekkaldırım'a giden caddenin hemen başındaki bina kapılarının birinde küçük bir tabela gözükür. üzerinde kültür bakanlığı divan edebiyatı müzesi müdürlüğü, galata mevlevihanesi yazmakta.

    istanbul'un en eski mevlevihanesi olan bu bina 1491'de ii. sultan beyazıd devrinde beylerbeyi olan iskender paşa'nın av çiftliği üzerine yapilmistir. ilk şeyhliğine sinoplu safayi dede getirilmistir. 1765'de ünlü divan şairi şeyh galip postnişin olur. 1766 yılında yangın geçirmiş ve aynı yıllarda bugünkü mevlevihane yaptırılmıştir. 1925'teki son şeyhi ahmet celaettin dede'dir.

    sergi bolumunde türk musiki aletleri ile, mevlevi kültürüne ait eserler sergilenmektedir. üst kısım ahşap kafeslerle ayrılmış. burada divan şairlerinin divanları ve el yazması eserler yer almaktadır. şeyh dairesi ve hünkâr mahfeli üst kattadır.

    bundan 2-3 yil once gezdikten sonra, bu kadar korunmasiz bir yerde nasil hirsizlik olmadigina sasmistim. bu ziyaretten 2 hafta sonra bir hirsizlik olayi basina yansimis, "camiden minber calan adamin tekkeden niye korksun ki" diye dusunmustum.
102 entry daha
hesabın var mı? giriş yap