35 entry daha
  • sümer'de olay şöyle bahsi geçer: (özet geçiyorum)

    bilgelik tanrısı enki, anatanrıça ninki ve yer tanrıçası ninhursag ile dilmun denen cennette otururken enki'nin ninhursag'ı hamile bırakıp sonra ondan doğan bir seri tanrıçayı da hamile bıraktıktan sonra en son doğan dokuma tanrıçası uttu'nun da ırzına geçiyor; ama uttu ninhursag'tan yardım istiyor ninhursag, enki'nin tohumlarını uttu'dan temizleyip toprağa ekiyor ve bitkiler çıkıyor.

    bitkiler büyür bu sefer enki bu bitkileri yer. ninhursag enki'yi "sen ölünceye kadar sana yaşam gözüyle bakmayacağım" deyip enki'yi lanetler. enki buna çok üzülür. yediği 8 bitkiye karşılık 8 organı hastalanır. enki çok üzülünce bu tanrılar enki'ye çare aramak ister, lakin ninhursag'ı bulamazlar.

    bunun üzerine bir tilki belirir ve ana tanrı enlil'e gidip kendini ödüllendirmesi karşılığında ninhursag'ı bulup ikna edip getireceğini söyler (ödülün ne olduğu tabletler kırık olduğu için bilinmiyor) tilki, ninhursag'ı ikna edip getirir ve ninhursag, enki'nin hastalanmış 8 organının neresi olduğunu tek tek sorarak hepsine bir tanrı türetir.

    en sonuncusu kırılan kaburgasıdır. kaburgası için bir "kaburga hanımı" türetilir, adı ninti'dir.
    .
    .
    sonuç& bağlantılar:
    1) cinsel arzunun dizginlenememesi durumu boka sokmaktadır. daha sonradan buradan seks tabulaşma sürecine girecektir.
    2) yasak meyve sümer'de geçmektedir.
    3) yasak meyveyi yiyen lanetlenmiş ve ölümsüz tanrı hastalanmıştır.
    4) tilki'nin kurnazlığı sümer'de geçmektedir.
    5) kadın kaburgadan türemiştir. kaburga hanımı, enki'nin cinsel tatminini devam ettirmiştir.
    6) kaburga hanımı denen ninki, aynı zamanda "yaşatan hanım" anlamına tekabül etmektedir (nin: hanım, ti: kaburga ve yaşam demek). tevrat'ta da havva, yaşatan hanım olarak zikredilmiştir.

    ayrıca (bkz: sümer cenneti)
75 entry daha
hesabın var mı? giriş yap