52 entry daha
  • bu yolun günümüzde gele gele geldiği nokta, bir idol ve onun etrafına halkalanmış kapıkullarıdır.

    elbette kamil bir yol göstericiye ve hak yollara karşı olmam söz konusu olamaz çünkü hangi sanat dalında olursa olsun, çırak ancak ustanın gözetiminde ve belli usuller dairesinde yetişebilir. bu inkarı mümkün olmayan apaçık bir gerçekliktir.

    ancak tasavvuf ilminin tarım toplumlarında kurumsallaşmasından ibaret olan tarikatların, günümüzde, bir sanayi toplumu yapılanmasında, yeri ve işlevi kalmamıştır. artık geçmişte kalması gereken usuller ısrarla korunmaya çalışılırsa, bu işin sonu fitnedir, fesattır, türlü türlü rezilliklerdir. mevlana'nın dediği gibi, "dün dünde kaldı cancağızım, artık yeni şeyler söylemek lazım.

    belli bir samimiyete ve hakikat ışığına yaslanan tarikatların bile müritlerine doğru düzgün terbiye veremediğini görüyoruz. bunda dar kadro çalışması yapması gereken tarikatların kitleselleşmesinin de büyük rolü vardır.

    ben bu hali neye benzetiyorum biliyor musunuz?

    hani 1600'lü yıllardan sonra çakmaklı tüfeğin yoğun kullanıma girmesiyle, süvari ikinci plana düşmüş ve piyade önem kazanmıştı. osmanlı da, çaresiz, aslında padişahın yakın koruması olan yeniçerilerin sayısını kontrolsüz biçimde artırarak değişime cevap vermeye ve çözüm üretmeye çalışmıştı. ama bu, büyük bir hata idi.

    çünkü yeni bir ihtiyaç, yeni bir yapılanma ve örgütlenme gerektirir. basitçe eskiyi şişirip olayı kapatamazsınız.

    işte aynı şekilde, bir tarım toplumu tasavvuf örgütlenmesi olan tarikatları şişirip, sanayi toplumlarına hizmet verir hale getiremezsiniz. yoksa yeni bir vaka-i hayriye kaçınılmaz olur.

    artık yepyeni bir mantaliteye, yepyeni bir kurumsallaşmaya ihtiyacımız var. yeni dönemde, "kutsal şeyh ve onun kapıkulları" modelinin yeri yoktur.

    çok daha demokratik, çoğulcu ve kardeşliğe(ihvan, brotherhood) dayanan, modern eğitim metodlarını benimsemiş bir hakikat okulu...işte ihtiyacımız olan budur.

    yükselen itirazları duyar gibiyim.

    "sen kim oluyorsun ki, zamanın kutbu, gavsı, mehdisi, en kutsalı olan şeyhimize itiraz ediyorsun, ondan daha mı iyi biliyorsun? öyle bir şey gerekseydi, o yapardı zaten."

    evet evet, sen aynen böyle devam et, kendini derviş sanan sayın kapıkulu hazretleri...
136 entry daha
hesabın var mı? giriş yap