• cami, istanbul-zeyrek'te, çırçır caddesi’nde hacı hasan sokağı’nda bulunmaktadır. hacı hasan adına rumeli kazasker’i mehmed efendi tarafından yapılmış olancaminin tarihi kesin olarak bilinmemekle birlikte mehmed efendi’nin 1505’te vefat ettiği göz önüne alınırsa mabedin bu tarihten evvel yapıldığına şüphe yoktur. bu kişinin kaynaklarda cami civarında gömülü bulunduğuna dair bilgiler yer alsa da mezarlığın bir kısmı çocuk parkı yapıldığından türbesi mevcut değildir.

    kesme taştan ahşap çatılı olarak inşa edilen caminin biçimi dikdörtgen tarzındadır. binanın en ilgi çeken bölümü olan minaresi, caminin sağ tarafında bulunmakta olup arazinin eğimli oluşu sebebiyle ‘eğri minare’ ismiyle anılmaktadır. minarenin yapımında taş ve tuğla sıraları öylesine bir biçimde yerleştirilmiştir ki minaresinin gövdesinde baklava şeklinde bir desen oluşmuştur. eğik olması nedeniyle 1980’de yıkılan minare, baklavalı olarak onarılarak eski hilane dönüştürülmüştür. camiinin şerefesinin ince işli mukarnas bir bindirmesi ve korkuluğu vardır. cümle kapısı son cemaat yerinin sağında yer almakta solunda ise iki alt pencere bulunmaktadır. lafza-i celâl yazılı müzeyyen pencere, mihrabın üst kısmındadır. caminin hala ayakta duran 1852 tarihli tamir kitabesine göre, yangında harap olması nedeniyle hüseyin ağa tarafından onarımı yapılmıştır. 1965 yılında ise ciddi bir onarım geçiren caminin mihrabı, minberi, tavanı ve kürsüsü ahşaptan yapılmadır. kadınlar mahfilinin giriş kısmı içeridedir. bahçe kapısının yanı başındaki kitabesiz çeşmenin günümüzde suyu akmamaktadır. hacı hasan camii’nin minberi, zamanın şeyhülislamı kara ismail efendi tarafından konulmuştur.

    caminin mükellef bir mescid olup mimar sinan yapısı olduğunu ifade eden evliya çelebi, seyahatnamesinde caminin günümüze ulaşamamış mektep ve medresesinden hiç bahsetmemiştir.
1 entry daha
hesabın var mı? giriş yap