7 entry daha
  • spermler dişi üreme kanalına bırakıldığında yumurta olgunlaşmış durumda olabildiği gibi ikincil oosit durumunda da olabilir. her iki durumda da döllenme gerçekleşir. eğer yumurta ikincil oosit durumundaysa çekirdeklerin kaynaşması mayoz ıı tamamlanıp yumurta olgunlaştıktan sonra gerçekleşir. her yumurta hücresi kendine özgü cezbedici bir kimyasal madde salgılar. bu madde spermin aktivitesini arttırır ve yumurtaya yönelmesini sağlar.

    sperm farklılaşmış folikül hücrelerine hareket eder. yumurtanın zona pellusidasında reseptör moleküllerine bağlanır. bu bağlanma ile spermin akrozomunda bulunan sindirim enzimleri zona pellusida içine salgılanır. sperm ve yumurta kaynaşınca spermin içeriği yumurtaya . haploit çekirdekleri de kaynaşınca döllenme olmuş olur.

    sperm hücresi yumurtaya bağlanınca yumurta örtülerinde değişiklikler olmaya başlar. yumurta keseciklerinden salgılanan enzimler zona pellusidanın sertleşmesini sağlar. böylece zona pellusidanın içine çok sayıda sperm girmesi engellenir.

    döllenmiş yumurta hücresine zigot denir. mayozla gametlerde yarıya inen kromozom sayıları döllenme sonucunda yeniden iki katına çıkar. döllenme ile yumurta hücresinin sitoplazması aktifleşir ve zigotun hücre döngüsü başlar.

    canlılarda getekin çeşitlilik partenogenez ve konjugasyon gibi farklı yollarla da sağlanabilir.
11 entry daha
hesabın var mı? giriş yap