6 entry daha
  • enterobacteriaceae ailesinden mini mini cubuk sekilli coccobasil.

    bagisiklik hucrelerine proteinlerini zerk ederek onlari enfekte edebilmek adina iclerine sizabilmek icin ucuncu tip salgi sistemi kullanirlar t3ss denen bu zikkimla enjekte edilmis proteinlere "yersinia outer protein" adi verilir.

    bu proteinler, hucre membraninda minnos delikler acarak sitoplazmaya giris yapar. burada ise fagositoz ve hucrelerarasi sinyal yollarini kisitlayarak bagisiklik sistemi hucreleri arasindaki irtibati koparir.

    sadece insanlarda degil, diger memeli turlerinde de basa bela olagelen bu anaerob bakteriden, dunyalar sevimlisi su arkadaslar da oldukca muzdariptir.

    orjinal ismi pasteurella pestis iken, 1967 senesinin soguk bir sonbahar gecesinde bir gecede ismi yersinia pestis e degistirilmistir.

    ortacag da uzun suren kale kusatmalarinda manciniklar vasitiasi ile kalelerin iclerine bu arkadasa konaklik edip dunyadan gocmus fare, insan ve kopek lesleri firlatilmakta idi.

    son olarak, ama daha az onemli olmamak kaydiyla!!!!1 (bkz: at last, but not least);

    hiv gibi, bu arkadasin da ccr5 geni mutasyonu (delesyon aslinda) gecirmis bireylerde olumcul semptomlar gostermedigi soylenmesine ragmen, bunlara itibar etmemek, bilimin isiginda ilerlemek isteyen arkadaslari suradan almak icabeder.
6 entry daha
hesabın var mı? giriş yap