2 entry daha
  • zamanin simyacilari krallarinin da destegi ile bilimum metalleri altina cevirmeye calisirlarken, iclerinden biri cikip ben basardim kralim sizede bu taci yaptim der. lakin kral bu tacin gercekten altin olup olmadigini anlamak ister ve cevresinde aristo okulundan bilginlere sorar, rengine, sekline bakarak hic bir bilimsel dayanagi olmadan aristo mantigi ile dusunenler icin bile oldukca zorken, arshimed ortaya cikar ve bunu tespit edebilecegini soyler.
    bilime deneysel calismayi getiren arshimed ayni agirliktaki baska metallerle taci suya daldirip, agirliklarina gore batma oranlarini kiyaslayarak ve bilinen metal ozelliklerini de hesaba katarak, tacin buyuk bir bolumununun altindan yapilmis oldugunu gorur ve evraka evraka diyerek vardigi sonuclari kralina aktarir. kralin bunun uzerine arshimedi odullendirilir ve aristo okulundaki bilginler bu duruma cok sinirlenerek arshimedi bilgisizlik ve cahillikle suclayarak onu istenmeyen adam ilan ederler.
    tarih boyunca deneysel calisan bilim adamlari cadi, buyucu v.b tabirlerle adlandirilmis ve hep dislanmislardir. bugun bile teorik calisanlar, deneysel calisanlari eskilerden gelen bu aliskanlik uzerine asagilar, bilime hic katkisi olmamakla suclar, yaptiklarinin sadece olcum sonuclara dayali oldugunu ama esas isin teorisyenlerde bittigini soylerler. teorisyenlere gore deneysel calisanlar bir aractir sadece. bunun aksine deneysel calisanlarda teorisyenlerin bilgilerini kanitlayan kisiler durumundadirlar. kavram olan seyleri deneysel yolla ortaya cikarmak oldukca guc bir istir. teori ile birlesen bir deneysel calisma ancak bir butun olabilir.
82 entry daha
hesabın var mı? giriş yap