1 entry daha
  • avrupada kimsenin aklinin ucundan gecmeyen bir sorudur bu. plaja gidersiniz nudist elemanlar voleybol oynar, sokakta yurursunuz birisi cocugunu "gucu gucu" en icten sever, birisi sevgilisiyle opusur enfes bi sekilde, birileri kahkahalarla delicesine guler.. sanki herkes, birbirine karismamayi bir sozlesmeye imza atarak kabul etmistir de, toplumun o icimize surekli korku mu desem, diken ustundelik mi desem salan o gozune guzelce mil cekilmistir.

    ayrica bi noktaya da dikkat cekmek istiyorum. toplumu sabit alip bir bireyi degisken kilalim. o bireyin kafasinda bu sorunun varolmasinin sebebi nedir? yani neye gore secim yapar birey bu soruyu sormak veya sormamak arasinda? toplumda dominant olarak bu soru varsa, birey de onu sormak zorunda kalir.

    anlatamiyorum..

    --- spoiler ---

    su sekilde: minority report filminde tom cruise'un cinayet isleyecegi ongorulur. cinayetler ongoruldugunde islenmis sayildigi icin tom baba kacmaya baslar. bu kacis esnasinda basina gelenler, onun cinayeti gercekten islemesine sebep olur. efendim, bu sistemde bokluk nerde? gercekten cinayetleri %100 kesinlikte ongorebilen bir sistemimiz olsun. bu sistemin ongordugu cinayetler, eger sistem varolmasaydi da islenecekse, o zaman sistem ilk testi gecer. ama eger sistem, varolmasi ile cinayetlere sebep oluyorsa, yukardaki casede oldugu gibi, sikerim lan ben o sistemi, noluyoruz?

    -ahmet merhaba, seni tutukluyoruz, gelecekte huseyini oldurmekten.
    -niye olduruyorum lan ben huseyini?
    -cunku o senin babani oldurdu.
    -e ben bilmiyodum ki onun benim babami oldurdugunu?
    -simdi biliyosun, o yuzden tutukluyoruz..
    -e iyi ben de kacip olduriyim bari..

    --- spoiler ---

    ana konuya donersek, bu soru, kendi kendini vareden bir sorudur, virutik ve zararli bir sorudur, converge degil diverge eder. hatta sosyal kavramlari matematiksel olarak cozumleyebildigimiz gun, bununla ilgili bi diferansiyel denklem yazacak birisi, aha bak aged demisti diyeceksiniz..

    (bkz: harmonic wave theory of history of revolutions)
1 entry daha
hesabın var mı? giriş yap