7 entry daha
  • hidroelektrik santralleri su gücü ile elektrik üretilen barajların diger adı sayılabilir. ama sanılanın aksine suyun doğal akış yolu hiç bir zaman kesilmez. sadece akarsuyun, önüne çekilen gövde sayesinde suyun hızı kesilir, ve istenilen bölgede şişmesi, yani baraj gölü oluşması sağlanır. eğer doğal akış yolu kesilirse, barajdan sonraki kısmında, nehrin kuruması gerekirdi. buna rağmen bir çok yerde bir nehir üstüne birden fazla baraj yapılabilmesinin olanağı da, suyun sadece şişirilmesi sayesindedir.

    ve gene sanılanın aksine, su gölden, yukardan, gövdenin üstünden akıtılarak, tribünlerin bulunduğu santrallere ulaştırılmaz. bu yanlış kanıya, genellerde barjlarda görülen, dolu savaklar sebep olmaktadır. dolu savaklar barajlardaki, kaykaycıların kaydığı gibi yüksek, genellikle betondan bir kaç kanal şeklinde olan büyük yapılardır. suyun burdan boşaltılarak enerji üretildiği düşünülse de, adı gibi orası savakdır. yani gölün haddinden fazla, yağmur, kar suyu vs nedenlerden dolayı doluluk oranının artması ile, gölün hacmini azaltmak için kullanılır. atatürk barajında gecen zamanlarda, ilk defa acıldığı gibi.

    hidroelektrik santrallerinde, iki ana tünel vardır. birincisi derivasyon tüneli, ikincisi enerji tüneli. derivasyon tüneli nehrin devam ettirildiği, tüneldir, yani suyu yavaslattığın zaman suyun devam ettiği tünel, enerji tüneli ise, santrallere, suyu gölden tasıyan tünellerdir, gittikçe daralır, ve santrallere varana kadar suyun hızlanması amaçlanır. tribünlerde, dolaylı yol, kullanılarak, suyun hızı ayarlanarak tribünlere çarpması ve böylelikle de elektrik üretimi sağlanmaktadır.

    ve gene sanılanın aksine, bu tip barajlar, çok faydalı bir yöntemdir. ülkemizde zaman alması ve çok mlaiyetli görünmesinin nedeni ödeneklerin imkansızlığıdır. bu yüzden de 7 yıllık baraj 15 yılda bitmekdedir, devlet bu yönde, yap-işlet-devret modelini benimseyebileceği gibi, uzanlarda yaptığı hataya düşmeden özel yapım barajları da destekleyerek, dışardan aldığı elektriğin kat be kat fazlasını ülke sınırları içinde üretilebilir. bilginize...
115 entry daha
hesabın var mı? giriş yap