1736 entry daha
  • bbc’ye yine konuşmuş.

    temelkuran’da bir “şey” var ve beni rahatsız ediyor. ve bugün bbc söyleşisini dinlerken saçmaladığına, alenen yalan söylediğine öylesine ikna oldum ki, üşenmedim, uzun süre yazdığı milliyet’in arşivinde duran yazılarıyla karşılaştırmalar yaptım.

    milliyet’in arşivinde araştırdığınız zaman, temelkuran’ın hrant dink’in adını geçirdiği çok az yazısı olduğunu görüyoruz ve çok ilginçtir ki, bu yazılarda hrant dink’ten hiç de öyle “uzun süredir” arkadaş olunan biri gibi bahsedilmiyor:
    bakınız 2002 tarihli yazıda hrant dink’ten “agos gazetesi genel yayın yönetmeni” olarak söz edilirken, 2006 tarihli yazıdaagos gazetesi genel yayın yönetmeni, birgün gazetesi köşe yazarı” olarak bahsediliyor.
    17 aralık 2006 tarihli bu yazıda da dink’ten bahsediliyor ancak elif şafak, orhan pamuk vs. isimlerle birlikte.

    hrant dink’in öldürüldüğü gün yaşadıklarını anlatıyor bbc’ye:
    agos’a çok yakın bir kafedeymiş ece. yere düşmüşmüş, dizleri tutmuyormuş.
    binaya girmeye çalışırken hrant’ın kanına basmışmış. bu, ece’nin hayatında yaşadığı en “horrific” anmışmış.
    temelkuran’ın 21 ocak 2007 tarihli yazısında bu kana basma detayı geçmiyor. oysaki bbc söyleşisinin ilk bölümünde en önemli yeri bu cümle tutuyor.

    program sunucusu çağıl kasapoğlu muhtemelen ece tarafından kendisine verilen metni okurken şöyle diyor: “ece temelkuran ve hrant dink uzun süredir arkadaşlar. hatta hrant dink, onu (ece’yi) türk bakış açısından ermeniler hakkında yazmaya ikna etti.”

    ece, tam bu cümleden sonra hrant’la nasıl da “arkadaş” olduklarını anlatmaya başlıyor. “kocaman sarılan biriydi” dedikten sonra gülüyor. ve bu gülüş, beni, şu an tarif edemeyeceğim kadar irrite ediyor.

    ece’nin milliyet web sitesinde yer alan bel ağrı'sı başlıklı yazısı, ermenistan ile ilgili yazı dizisi hakkında.
    dizideki yazıların kronolojik sıralaması şöyle:
    1: http://www.milliyet.com.tr/…2006/248110/default.htm
    2: http://www.milliyet.com.tr/…2006/256481/default.htm
    3: http://www.milliyet.com.tr/…2006/256501/default.htm
    4: http://www.milliyet.com.tr/…articleid=251303&page=1
    5: http://www.milliyet.com.tr/…iid=24&articleid=256519
    6: dizinin son yazısı, “sokaklardaki sürpriz”, milliyet internet’te yer almıyor: onun yerine alternatif link’i: http://ww.tabdc.org/…nistan-6-sokaklardaki-surpriz/

    ece’yle ilgili beni rahatsız eden şey şu: ece bbc’ye yazı dizisinin hrant dink’in önerisiyle başladığını söylüyor. oysa milliyet arşivlerinde, bırakın yazı dizisinin bu öneriyle başlamasını, koskoca dizide hrant dink’le ilgili tek bir satır yer almıyor.

    bbc söyleşisinde “bel ağrı'sı” yazısında da bahsi geçen tepkilerden bahsediyor: o sırada ece hrant dink’i aramışmış ve hrant dink’e “beni bu belaya sen soktun” demişmiş. hrant dink de “sen harika bir iş çıkardın. şimdi de diaspora ile tanışmak için fransa’ya gitmelisin. sonrasında da bunun hakkında kitap yazmalısın.” demiş.
    ece “ben bunu yapmayacağım” demişmiş. ama hrant dink “benim evime geliyorsun, ermeni restoranına gideceğiz, önümüzdeki hafta rakı içeceğiz ve bunu yapman için seni ikna edeceğim.” demiş.
    hrant dink öldürüldüğünde rakı randevularına 2 gün varmışmış.

    tarihleri kontrol ettiğimiz zaman, ece’nin yazı dizisinin mayıs 2006’da yayımlandığını görüyoruz. ve merak ediyorum ki, bu nasıl bir “bir hafta”ymış ki ocak 2007’ye kadar buluşamamışlar. bu “küçük” ayrıntıyı çok daha yapısal ve karakteristik bir soruna gelmek için es geçiyorum.

    bbc’ye hrant dink ölüm tehditleri alırken, bu tehditler hakkında şaka yaptıklarından bahsediyor. çünkü bu, hayatta kalmanın bir yöntemiymiş. “ne yazık ki biz ciddiye almadık” diyor ece. biz derken? diye kalakalıyorum.

    sevgili ece, utanma duygusundan azade olduğunu düşünmeye başlayalı çok olmuştu ancak, bbc’ye söylediklerin sonrasında artık eminim ki, sen düpedüz kötü bir insansın.
166 entry daha
hesabın var mı? giriş yap