10 entry daha
  • çocuklarının adlarını, kendi deyimiyle "öz türk adları" ile değiştiren türk din adamı.

    "15 yaşındaki oğlum yorgo bugün turgut olmuştur. 8 yaşındaki ikinci oğlum aris şimdi selçuk ismini taşıyor. marika ismindeki kızımın yıldız, kızım polina'nın adı da günaydın'dır. çocuklarıma öz türk adı koyarak diğer türk ortodokslarına örnek olmak istedim (cumhuriyet, 30 kasım 1934)."

    29 ağustos 1922'de ikdam gazetesi'nde yayımlanan mülakatında dinin millet için bir ayrım noktası sayılmaması gerektiğini savunmuştu.

    amerikalı gazeteci clair price, türkiye'nin yeniden doğuşu adlı kitabında papa eftim'i, hristiyan dünyası için mustafa kemal'den daha önemli biri olarak görüyor: "eski dayanışma, yanlış ya da doğru, son yıllarda türkler, ermeniler ve yunanlar üzerinde benzer bir korkuya neden olmuştu. fakat papa eftim'in yepyeni bir dayanışma anlayışı ortaya koyması mümkün. bu ihtimale dikkatle yaklaşmamız gerekiyor, çünkü bu durum batının, yakın ve orta doğu'ya yen yaklaşımını ortaya koyuyor. bu yaklaşım gerek islam gerek hristiyan dünyası için hesaplanamaz faydalar getirebilir. zaman geçtikçe papa eftim'in esas önemi ortaya çıkacak. türk'e düşmanlık hristiyan imanının bir parçası olduğundan o bugünün dünyasındaki en anlamlı figür. (the rebirth of turkey, 1923)"

    konuyla ilgili olarak foti benlisoy ve stefo benlisoy'un hazırladığı "türk milliyetçiliğinde katedilmemiş bir yol: hristiyan türkler ve papa eftim" (istos, 2016) kitabından faydalanılabilir.
14 entry daha
hesabın var mı? giriş yap