9 entry daha
  • avusturya milli kütüphanesi’nde keşfedilen antik yunan metninin parçaları, gotların ms 3. yüzyılda yunanistan’ı istila ettiğini anlatıyor. metinde thermopylae geçidinde yapılan bir savaş tasvir ediliyor.

    oxford üniversitesi’nden christopher mallan ve queensland üniversitesi’nden caillan davenport parçalardan birini ingilizce’ye çevirdi. journal of roman studies’de detaylarıyla yer bulan çeviri metinde thermopylae savaşı anlatılıyor: parçanın en başında, romalıların barbarlar olarak nitelendirdikleri avrupalı gotların ”savaş kolları” yunan şehri selanik’e saldırıyor.

    mallan ve davenport’un çevirisinde şöyle diyor dexippus: ”sıkı sıkıya örgütlenmiş bir grup, selanik şehrine saldırıp onu ele geçirmeye çalıştı. duvardakiler kendilerini yiğitçe savundular, birçok elden yardımla savaş kollarını savuşturdular.”

    selanik’i ele geçiremeyen got kuvvetleri dexippus’a göre, ”bölgenin oldukça zengin olduğunu öğrendikten sonra yunan tapınaklarındaki altın ve gümüş adaklarını ve birçok tören eşyasını hayal edip” yönlerini güneye, atina’ya çevirdiler.

    gotların ilerlemesini durdurmak için dar thermopylae geçidinde bir yunan kuvveti toplandı. ”[yunanların] bazıları mızrak, bazıları balta, bazıları da bronz ve demir uçları olan tahtadan kargılar taşıyordu, her bir adam kendine hangi silahı bulursa alıyordu,” yazıyor dexippus. ”bir araya geldiklerinde çevrelerindeki duvarı tamamen güçlendirip kendilerini onun korumasına adadılar.” .
6 entry daha
hesabın var mı? giriş yap