12 entry daha
  • kişisel tespit, bilgi ve alınan tavsiyelerdir: genelde toplumdan dışlanırlar. ancak kendilerini benimseyen topluluklar içinde belirtiler azalmaktadır. karşılaştığınızda kendinize hakim olun, korkmayın ve sinirlenmeyin, karşınızdakinin sizden biri ve bir insan olduğunu düşünün. sakın unutmayın bir hastalık değil bir sendromdur. siz korktukça stresi artar ve belirtiler daha sık ve sert gelir. mümkünse zaman ayırın. samimi olun, en az sizin kadar duyarlıdırlar ve samimiyetsizliğinizi anlarlar. sendromun haklı kıldığının ötesinde yardımcı olmayın, sendromla özdeşleşmesine katkıda bulunursunuz ki, en önemli sakıncası sendromu yaşamının bir gerçeği olarak değil, bir yaşam biçimi olarak benimsemesidir. emin olun, sizinle iletişim kurmaya çalışırken, en az sizin kadar sıkıntı çekiyordur ve çoğu zaman sendromu o biliyordur, siz bilmiyorsunuzdur. size istemsiz dokunmalarına, yumuşak temasla karşılık verin. örneğin kolunuza sarılırsa elini bir çocuğun elini tutar gibi yumuşakca tutun. dingin bir ses tonu, yumuşak bir üslup, onu insan yerine koymanız, ona değer vermeniz ve sevgi gösteremeseniz de biraz şefkat göstermeniz yapabileceğiniz en büyük yardımdır. emin olun onun yaşamı sizinkinden çok daha zordur.

    ps: size verdiği bir armağanı yaşamınızın parçası haline getirin. en azından size insanlığınızı anımsatır. örneğin sendromuna hakim olmaya çalışarak çizdiği bir resmi duvarınıza asın.

    ps bis: sendrom hakkında (ingilizce) bilgi almak isteyenlere www.tourettes.com, www.ninds.nih.gov/disorders/tourette/detail_tourette.htm ve www.tsa-usa.org adreslerini öneririm.
139 entry daha
hesabın var mı? giriş yap