3 entry daha
  • --- spoiler ---

    kanunları masumlar mı koyar?
    --- spoiler ---

    krzysztof kieslowskinin 10 kısa filmden oluşan ve her bir bölümün 10 emirden birini anlattığı dekalog serisinin beşinci ve bence bu 5 bölüm içerisinde en felsefik ve en güçlü olanıdır.

    bu bölümde 6. emir olan "thou shalt not kill" işlenir. bölüm bir savunma avukatının -beni düşündüren-şu sözleriyle açılır:

    --- spoiler ---

    "yasalar, doğayı taklit etmemeli, onu geliştirmelidir. insanlar, başkalarını yönetmek için hukuğu icat etti. yasalar, kim olduğumuzu ve nasıl yaşayacağımızı belirliyor. biz yasalara ya uyarız ya da ihlal ederiz. insanlar özgürdür. onların özgürlükleri, başkalarının özgürlükleri ile sınırlandırılmıştır. ceza, intikamdır. özellikle, zarar vermeyi amaçlayan cezalar, suçu önlemiyor. yasalar kimin için intikam alıyor? masumlar adına mı? -kanunları masumlar mı koyuyor?-

    her bir filmin başında melek diyebileceğimiz bir varlık insan bedenininde 2 kere gözükür. ilkinde manipülasyon olmadan önce. yani ana konuyu başlatıcak olay olmadan önce ve sonunda yüzleşme olmadan önce. bu bölümde melek ilk kez yol işçisi olarak gözüküp karaktere "yapma" şeklinde başını sallıyor. ikincisindeyse, karakter, savunma avukatıyla konuşup, kendisiyle yüzleşmeden önce hapishanede elinde merdivenle gözüküyor.

    filmin sonunda idam edilen kişinin gözleri bağlandığında kendi kendime "idam eden kişi mi, yoksa idamı izleyenler mi rahat etsin diye idam edilen kişinin gözleri bağlanır" diye düşünmekten kendimi alıkoyamadım.
    --- spoiler ---
9 entry daha
hesabın var mı? giriş yap