• sade guzelligin bahcesi. japonya nin feodal donemlerinden beri suregelen unique sanatlarindan biri. (bkz: ukiyoe) diger sanatlarda ve zanaatlarda oldugu gibi dunyanin baska herhangi bir yerinde gorulmesi oldukca zordur. shintoist ve budist inancin golgesinde sekillenen japon halkinin evlerinin , kosklerinin ve satolarinin anlasilamaz bir huzur ve guzellikle gorulmesini saglayan sanattir. yine basit guzellik felsefesi ile gelismistir. ayni zamanda bahcenin muhtelif yerlerinde kendi myth lerine ve dinlerine gondermeler yapan unsurlarda bulunur. ornek olarak her fotografta gorulebilen belirgin olanlari tas yollar , tas fenerler verilebilir. soylenen odur ki tas yollar ejderhanin pullarini ve tas fenerde gozunu simgeler. ejderha koruyucudur. bahcedeki bu yollar icinde yasayan aileyi koruyucu bir rune yani bir semboldur. bahcedeki bitkilerin duzenlenmesi , yerlestirilmesi yine belli cizgiler icinde ve butunlugu bozmadan olur. bu aslinda bir guzellik buyusudur. dogru materyalleri dogru yerlerde kullanarak icine giren kisiye huzurlu bir guzellik sunar. sanatin temelinde yine shibusa ya da daha cok bilinen hali ile shibumi vardir. bahcelerin vazgecilmez ogesi sakura yani kiraz cicekleridir.

    stone garden yani tas bahce kavrami da bu sanatin onemli niteliklerindendir. canli oge kullanilmadan yapilan bu ogeler estetik ozelliklerinin yani sira yine ozel bir anlam ifade ederler. duz taranmis kum uzerindeki kayalar goruntusu japon adalarini ifade eder. japonya pasifik okyanusu ile asya kitasi arasinda kalmis olan bir adalar toplulugudur. ve de yalnizdir.

    su bu bahcelerde dogal haliyle kullanilir. taslarin arasindan akar. trevanian in shibumi romaninda anlattigi taslarin yerini degistirdiginde farkli sesler cikarmasi guzel bir ornektir.bitmis bir bahcede kucuk bir selale ve kucuk bir nehir gorebilirsiniz. belki de bu japon bahce sanati dogayi minyaturlestirmeye yonelmesinden kaynaklanmaktadir.

    japon sanatiyla alakali birkac baslik:

    (bkz: ikebana)
    (bkz: ukiyoe)
    (bkz: kabuki)
    (bkz: shibumi)
3 entry daha
hesabın var mı? giriş yap