10 entry daha
  • sozluk aleminde niketesenin ortaya attigi ve akabinde bayagi bir tartisildigini gordugum soru cumlesi.

    cevabi icin soru icinde gecen din adami ve profesor kavramlarini iyi anlamak ve tanimlamak gerekir.

    profesor, bir bireyin akademik kariyerinde ulasabilecegi en yuksek unvandir ve universiteler tarafindan egitime ve arastirmaya yillarca katki yapmis insanlara verilir. oncesinde doktora yapmis olmak ve yardimci docent ve docent gibi unvanlarla universitede egitim vermis olmak gerekir. yani, bir insan doktora yapsa ve kendi sirketini kurup calisirken 100 tane de yayin yapsa profesor unvanini alamaz. universite bunyesinde calismayi tercih edip cok da iyi ders anlatan fakat bilimsel makale ve kitap duzeyinde uretken olmayan tipler de yayin yetersizliklerinden dolayi profesor unvani alamazlar.

    peki nedir yayin yapmak? uzun bir arastirma surecidir. bazen bir sorunun cevabini, bazen yeni bir nesne/canli turunu, bazen iki nesne arasindaki iliskiyi bulmaya calisirsin. buldum dedigin anda makaleni yazar hakemli bir dergiye gonderirsin. kabul edilirse o derginin kalitesi olcusunde kaliteli bir yayinin olmustur.

    peki dini alanda yayin nasil olur? konunun icinde olmamakla beraber, bir universitede dinsel egitim veren bir bolum acildiysa orayi kuranlar ve yonetenler mutlaka bu alanda yayinin nasil olacagini, dusunmus ve tanimlamislardir diye dusunurum. bu yayinin (islam dini dusunuldugunde) ayet seklinde olamayacagi acik. o zaman belki gunumuzun sartlarinda dine nasil uygun davranilacagi vb. konularda yayin yapmali bu insanlar. misal, faiz haram mi degil mi, domuz eti yenir mi, ne kadar ortunmek gerekir gibi konularda yayin yapabilirler. tarihi dokumanlar kadar gunumuzun sartlari da bu yayinlarda referans gosterilecektir. dolayisi ile de bugune bir katkisi olacaktir. hele bir de hakemli bir dergide yayinlanirsa, o zaman gayet te yayin olacaktir.

    dini alanda yayin konusunun nasil tanimlandigi soruya verilecek cevabi sekillendirmektedir bu noktada. eger "kimse ayet yazamayacagina gore kimsenin yaptigi yayin dine katki saglamaz, dolayisi ile de dini yayin sayilamaz, olsa olsa sosyal bazi bilimlerin din uzerine yaptigi arastirmalar ve yayinlar olabilir" derse biri, o zaman o insanin soruya verecegi cevap "hayir"dir. oysa ki, bilimsel disiplinlerin birbirinden kati cizgilerle ayrilmadigi, yapilan hemen her bilimsel calismanin bircok disiplinden kaynak bilgileri kullandigi ve sonucta da bircok disipline katki sagladigi, bilimsel arenanin icinde olan herkesce bilinir. dolayisi ile de ilahiyat fakultesi diye bir kurum varsa, bu kurumca taninan ulusal veya uluslar arasi yayin yapan dergiler de varsa, bir ogretim uyesi de hem bu dergilerde yaptigi yayinlar hem de egitime katkilari ile profesorluk kriterlerini sagliyorsa o adama prof. unvani verilebilir.
5 entry daha
hesabın var mı? giriş yap