326 entry daha
  • farkli urunler iddiasi dogru olmakla beraber, haber icerigi yanlis sekilde hazirlanmis.
    ozetliyorum ;
    - turkiye'de %1 , ingiltere'de %13 sut var iddiasi yanlis, bu bilgiyi twitter'da paylastim ve duzeltme yapmadilar.
    gıdadetektifi tr'deki etikette sadece pastorize sut icerigini baz almis fakat baska sut bilesenleri de mevcut etikette; sut yagi, sut tozu ve sut proteini gibi. urunlerin besin degerine bakildiginda tr urunu daha yuksek proteine sahip. ingiltere urununde %13 olarak belirtilen deger sut tozu ve su karisimi. tr mevzuatlari bu sekilde belirtmeye izin vermiyor.
    protein icerigi tr urununde daha fazla, bu da sut icerigi daha fazla bile olabilir diye dusunduruyor. emin olmanin bir yolu yok ama. bir not da ingiltere urununde whey protein var, tr'de yok.
    ve bu cok basit bir konu gidadan az biraz anlayan bir adam icin.
    sadece etikete bakarak onda %13 bunda %1 demek çok ama çok ciddi bir hata.
    biz ürün reçetelerini bilmiyoruz. ülkeler arasında etiketleme yönetmeliklerinde farklılık var. böyle bir durum varken nasıl bir akılla böyle bir haber yapılabilir, merak içerisindeyim.

    - meyve icerikleri konusu ayri bir bomba. ingilterede'ki urun firmanin ozel urettigi bir urun ve yuksek meyve beyanli bir formulasyonu var. standart urunun meyve icerigi %2-3 civarinda sanirim. firmanın ingilteredeki standart ürününde meyve bileşenleri meyve suyu şeklinde belirtilmiş, meyve püresi tahmin edebileceğiniz gibi meyve suyuna göre çok daha fazla meyve içermekte. ingilteredeki standart ürün ile türkiye'deki ürünün meyve oranlarını sadece etikete bakarak kıyaslamak mümkün değil. türkiye ürünü ingilteredeki özel ürüne göre daha dusuk bir meyve içeriğine sahip, bu kısım doğru. fakat bahsi gecen twister 1 liralik bir urun ve cok yuksek meyve icerigi beklemek mantikli olmaz sanirim.

    neticede cocuklarimizdan ne istiyorsunuz gibi cirkin bir iddia ile boyle bir haberi ortaya atarken sadece etikete bakarak yapilan cikarimlar dogru olmuyor. burada onemli olan hatadan geri donebilmek. ama sunu anladim takipci sayisi arttikca ve de millet pohpohladikca bu ulkede kimse hatasini kabul etmiyor. tanidik geldi mi? bana geliyor cunku..

    üstelik yaptıkları hatayı kendilerine iletince alınan cevap da bu

    yazık gerçekten.

    edit : yeni bilgiler eklendi.
    edit2: instagramda daha sonraki paylasimlarinda süt konusuna girmeden meyve oranlari uzerinde durmuslar. yani hatalarinin farkindalar. fakat en ufak bir duzeltme yok. ilk mesajlari ayni sekilde duruyor.
    algida bize aciklama yapmadi diyor bir de. ya arkadas adamlar sana niye aciklama yapsinlar. guvenilir degilsin bir kere.
    edit3: bu hesabi yonetenlerin gida muhendisi veya benzeri bir egitimi olmadigini ogrendim simdi. ben de kalkip ne anlatiyorum!!!
24 entry daha
hesabın var mı? giriş yap