7 entry daha
  • mö 5. yy'dan itibaren görülmeye başlanan filozof grubunun her bireyine verilen isim. o dönemde antik yunan sitelerinde birtakım değişiklikler olmuştur. kolonilerden elde edilen gelir artmış, vatandaşlık kavramı gelişmiş ve bu da dolayısııyla politik platformda etkisini göstermiştir. sofistler insanların politize olmaları için onları eğitmeye başladılar. sitenin oluşmuş değrlerini sorguluyor olmaları -ki yıktıkları değerlerin yerine yenilerini koymamaşlardır- kendi değerlerini artırdı fakat antik yunan'ın kemikleşmiş düşünce yapısına ters düştüler. zira onlar ilk defa öğretme işini parayla yaptılar ve bu sebeple küçümsendiler.
    felsefe için sofistler öncesindeki temel açı doğa üzerinden kurgulanmışken onların görüşüne göre insan her şeyin ölçüsüydü. insanı bu denli önemli kılan ilk düşünür grubu olmuşlardır. zira; onların görüşüne göre ne kadar insan varsa o kadar bilgi ve ahlak değeri vardı ve bilgi kişiden kişiye değişirdi. dolayısıyla bilgi genelgeçer, güvenilir bir kavram/kaynak olmak bir yana epey kuşkuyla yaklaşılan bir ulaşılmazdı onların gözünde. insan, bir şeyin doğru ya da yanlış olduğunu bilemez. mutlak bilgiden ziyade bakış açısı esastır. evren sürekli değişmekte ve kalıcı bilgiler sunamamaktadır. onlara göre herkesin bildiği kendine göre doğrudur ve ortak bir bilgi yoktur.
    bu şüphecilikleri yüzünden karşılarındakileri ikna edebilme kabiliyeti geliştirmişlerdir. çünkü onlar için bilgi aktarımı ancak ikna yoluyla gerçekleşebilir. bu nedenle dili çok iyi kullanırlardı.
45 entry daha
hesabın var mı? giriş yap