3 entry daha
  • anadoluda selcuklular doneminde yaşamış,konyada tum turbe ve yatırların aksine açığa çalan mavi renkte cok guzel bir yatırı olan hafız,evliya,dingin,dizgin,şifa dağıtan kimse.
    bugun bile hala bircok efsaneye konu olan hasan babanın bedeninin halen curumediği,kokmadığı,kurtlanmayıp, yanlış bir şekilde yatıra yatırıldığı için altta kalan sol bacağının karıncalanmadığı soylenmektedir.
    bu turbede olağandışı olaylar her gecen gun artmaktadır,turbede cekilen tesbihler etrafa savrulmakta ,tekrar toplandığında herzaman 3 parcası eksik gelmektedir.bu uc parcanın hunharca hatta hunlarca oldurulen hasan babanın gogsune saplanan 3 oktan geldiği tahmin edilmektedir.
    yasadığı donemde bircok edebi,musiki,cazzi eserlere imza atan hasan baba olum yıldonumu olan 4 mayısta saygıyla anılmakta,yatırının basına yastık,ustune yorgan ortulup,gogsunde hala saplı duran oklar cıkarılıp temizlenmektedir.,sonra guzelce tekrar yerine sokulmaktadır
    bu mucizevi olay karsısında sasıran konya ve orta anadolu halkı(goller yoresinin bir kısmı ile birlikte) hasan baba ismini yasatmak için uğruna tatlılar,yemekler,sutlaçlar,fırında makarnalar,korili tavuklar,susiler ve hindili donerler yapıp hasan baba adını vermektedirler.bazıları ise doğal olarak cocuklarının ismini hasan koymaktadırlar.olması gerekende budur zaten . . .

    (bkz: pes kafası)
9 entry daha
hesabın var mı? giriş yap