1 entry daha
  • bu peynir, normal insan damak tadına göre aşırı tuzlu bir peynirdir. bir çok peynirin aksine buzdolabına konması pek tavsiye edilmez. kuru ve serin bir ortamda bulunması yeterli olacaktır. "mihalıç" (ı ile ve yerel söylemiyle "maalıç") peyniri de denir. ama bizim oralar (bandırma, manyas, gönen gibi güney marmara yöresi) bu peynirin adına "genellikle" kelle peyniri derler. eskişehir'e doğru ilerledikçe ismi değişir.

    neyse, bu peynirin kullanım alanları ve lezzeti sanıldığından zengindir. öncelikle rakı içen kişilere tavsiye ederim. yağlı ve güzel bir kelle peyniri rakı için gerçek bir mezedir. yedikten 20-30 dakika sonrasında bile ağızda çok hoş bir tat bırakır.

    peynirin dış kısımları daha lezzetsiz ve serttir. fakat bu bölümlerin de kullanım alanları vardır. özellikle kahvaltılarda bu bölümleri kızartarak yemenizi tavsiye ederim. tavaya hiç bir ek malzeme koymaksızın kızartılabilir. diğer bir yöntem ise, tavaya az miktarda (bir yemek kaşığı kadar) su koyarak da pişirebilirsiniz. sulu pişirildiğinde yumuşak bir forma kavuşur. susuz pişirildiğinde de daha gevrek bir hal alır. iki türlü pişirimi de tavsiye ederim. deneyiniz.

    kelle peynirinin bu sert ve dış bölümleri peynirli patlıcanın iki ana malzemesinden biridir. peynirli patlıcana dış bölümleri rendelenerek konulur. iç bölümleri piştiğinde kaşar gibi daha akışkan bir hal alacağı için, bu dış bölümlerinin kullanılması tavsiye olunur.

    "-bana göre- antin kuntin" salataların olduğu kafelerde bazı salatalara peynir rendelerler hani. işte bu ve benzeri bir salatayı evde yapıyorsanız yine bu peyniri rendelemenizi tavsiye ederim. fakat tek püf noktası olarak, tuz oranını peyniri kattıktan sonra tadarak ayarlamanızı tavsiye ederim.

    bu peynirin loru da bildiğiniz lor kavramından çok farklıdır. tarif etmeye çalışırsam:

    hani pastanelerde ufak sandviç şeklinde bir çeşit "kanepe" yaparlar. arasında krem peynirimsi bir madde, dış kısımlarında kaşar rendesi ve bazılarında da maydanoz parçaları görünür. bu bahsettiğimiz kanepevari maddenin içindeki peynir-yağ karışımının en doğal hali şeklinde bir formu ve tadı vardır. kelle lorununun bu kalitede olamsından ötürü, bizim oralarda börek ve hamur işlerinde kelle lorunu kullanmaya dahi korkar kadın kısmısı. kısacası gerçekten lezzetli bir loru da vardır. buna istinaden peynirinin ne kadar güzel olduğunu varın siz düşünün.

    evet, sipariş vermek isteyenler bana mesaj atabilirler. (şaka)

    istanbul'dan feribotla bandırma'dan geçecekseniz ve vaktiniz varsa bu peynirin iyisini almak için size tavsiyem şudur:

    yoldan birisini çevirip "sütsa veya hafız emin'in dükkanı nerededir?" diye sorunuz. verilen tarif üzerine bu peyniri alını ve afiyetle yiyiniz.
43 entry daha
hesabın var mı? giriş yap