• vücudun kendi kendine sentezleyemediği ancak tiroid bezinden salgılanan tirozinin üretimi için ihtiyaç duyulduğundan dolayı beslenme yolu ile alınması şart olan esansiyel bir aminoasittir (bkz: essential aminoacids).

    dolayısı ile paketsiz satıldığı için üzerine yazılı olmadığı halde pek çok gıdanın içerisinde mevcuttur. *

    (bkz: yumurta)
    (bkz: tavuk)
    (bkz: kabuklu deniz mahsülleri)
    (bkz: süt ve süt ürünleri)

    4000de bir görülen fenilketonuri hastaları dışında tüm insanların günlük diyetlerinde bulunması elzemdir kısacası.
    paketlenmiş gıdalarda uyarı niteliğinde yer almasının tek sebebi ise fenilketonuri hastalığıdır.
  • tıpkı şeker gibi kanser hücrelerini besleyendir. ama sen bunu sırf kötülemek için kanserojen etkisi kanıtlanmış kimyasal dersen altın günlerinde löpür löpür baklavaları mideye indiren teyzeleri de uyar derim. öyle olsaydı protein tozu tüketen bir çok sporcu kanserden ölmüştü şimdiye.
  • bunun yerine alinan $ekerin de kiloya sebebiyet vererek ileriki ya$larda ruhsal bunalima yol actigi iddialari mevcuttur...
  • marshall nirenberg ve heinrich matthaei tarafindan mrna kodu ilk cozulen aminoasit. national institutes of health'de calisan bu elemanlar, sadece urasil kullanılarak olusturulmus mrna'lar ve gerekli malzemelerle birlikte (ribozomlar, cesitli enzimler...) fenilalanin aminoasidini elde etmeyi basarmislardir.

    kisaca, "urasil - urasil - urasil" mrna koduyla fenilalanin olustugunu kesfetmislerdir.

    bu yontemle diger kombinasyonlari deneyerek (cesitli u, c, a ve g kombinasyonlari) tum 20 aminoasitin kodlarini cikartmislardir.

    fenilalanin bu konuda ilk olmasi ve yol gostermesi nedeniyle cok onem tasir.
  • 9 karbonlu, fenil halkası taşıdığı için aromatik amino asitlerden biri. 260 nm dalga boyundaki ultra viyole ışığı absorbe edebilir. fenilalanin hidroksilaz enzimi aracılığıyla tirozini oluşturur.
  • toz içecek`lerde de kullanılan bir aminoasit.
    vücutta fenilalanin düzeyinin yüksek olması, gelişmekte olan beyinde hasara yol açar, özellikle 1 yaşın sonuna doğru belirgin zeka geriliği gelişir.
  • fenilalanin amino asidi vücutta dopamin ve noradrenalin gibi nörotransmitterlerin öncüsü olan tirozin amino asidine dönüşür.

    ve klasik fenilketonüri'de ise hiperfenilalaninemi görülür. ve bunlar cilt lezyonları ve konvülsiyon şikayeti ile gelirler. fenilalanin, fenilalanin hidroksilaz enzimi ile önce tirozine çevrilir ve tirozin katabolizmasına katılır. işte klasik fenilketonüri'de bu enzim yani fenilalanin hidroksilaz yoktur.

    bu çocuklarda tıpkı pilor stenozu gibi fışkırır tarzda kusma, saçlı deride seboreik ve yüzde ekzamatoid raş görülür. nörolojik olarak hipertonik'dirler ve dtr'leri canlı olarak alınır. idrarları da çok kötü kokar.
  • 20 amino asitten biri, insan bedenin her gün almaya ihtiyaç duyduğu zaruri bir amino asittir. özellikle tatlandırıcı olarak kullanılan aspartam'ın önemli bir kısmını oluşturur. fenilalanin pek çok hormunun üretilmesinde önemli bir rol oynar, bunlardan bazıları düşünme, hafıza ve öğrenme üzerinedir ve bağımlısı bireyler, fenilalanin almadan iyi çalışamaz veya öğrenemez.
  • genellikle diyet iceceklerin ve aspartamin icinde bulunan kanserojen etkisi kanitlanmis bir kimyasal.
hesabın var mı? giriş yap