• mal hırsızlığından daha beterdir. gelişmiş ülkelerde, gerizekalıların tespit edilmesinde de kullanılır.
  • hacettepe tıp fakültesi bilimsel araştırma topluluğunun ilk toplantısında(dönem 1) bu hırsızlık tehlikesinden bahsedenleri duyunca şaşırırsınız. hayatta ilk kez duyduğunuz bir kavramdır. belki anlamını ilk kez anlarsınız.

    sonra yıllar geçer. etik kurula verdiğiniz bir uzman arkadaşınızın doçentlik dosyası için sizin hazırladığınız çalışma projesi red edilir. nasıl red olduğunu anlamaya çalışırken işin aslı ortaya çıkar. hazırladığınız dosyaya etik kurul başkanı tarafından el koyulur. çalışmayı kendi kliniğince yapmayı planladığını öğrenirsiniz.
  • özellikle reklam sektöründe sık sık bahsi geçen hırsızlık çeşididir.
    konkur sırasında sunulan fikirleri başka ajansla hayata geçirmekten tutun, başka coğrafyalarda yayına çıkmış fikirleri ısıtıp sunmaya kadar çeşit çeşit uygulaması bulunan bu hırsızlık zaman zaman multiple discovery, aklın yolu bir, bilinçaltı gibi kavramlarla yumuşatılsa da adı üstünde hırsızlık sayılabilir.
    fikirlere patent alma, noterden tasdikleme gibi savaşma yöntemleri konuşulmakta ve fakat bir türlü soruna çare bulunamamaktadır, gürül gürül kanayan bir yaradır.
  • daha öğrenciyken başlar.

    aynı mekan üzerinde, ayrı ayrı proje çalışırsınız. heveslisiniz ya, gider fikirlerinizi ''şöyle şöyle bir şeyler yapmayı düşünüyorum'' diye anlatırsınız. 5 dakika sonra bu kişi yanınıza gelir pişkin pişkin sizin anlattıklarınızı kendi düşünmüşcesine tekrar anlatır. ''e ben de onu dedim ya'' deyince, ''aa sen onu mu demiştin canım ya ben seninkini farklı anlamıştım.'' bunun üstüne bir de farklı bir şey düşünme zahmetinde bulunmaz, aynısını çizer götürür hocaya.

    çıkarılacak ders: fikirler son ana kadar saklanmalı.
  • aylarca emek verip üzerinde çalıştığın senaryonun benzerini bir gün aniden televizyonda görürsün. önce 'şerefsizim benim aklıma geldiydi' modunda şaşırır ve işi bir başkası hayata geçirdiği için üzülürsün.

    sonra jeneriğe takılır gözün. lan, jenerikte hikaye sahibi olarak senin senaryonu bıraktığın firmanin adı yazmaktadır. yok artık, dersin. kendi kendime hezeyan mi yapıyorum diye, senaryonu okuttugun üç beş yakınını arar, ne diyorsunuz diye sorarsın. oha der onlar da, bu kadar da olmaz!

    önce insan gibi gider konuşursun ibne yapımcı bozuntusuyla... yavşak bir dünya palavra anlatır sana! şöyle oldu böyle oldu, araya başka yapımcılar da girdi falan fıstık. topu taca atıp seni atlatmaya çalışır göt oğlanı!

    bir bok cikmayacagini anlayınca uzman bir avukata gidersin, o da fikrin çalıntı olduğu konusunda seninle aynı fikirdedir. senaryonun noter onaylı olduğuna, durumu bilen şahitler olduğuna, dosyaları mail yoluyla da ilettiğine, dolayısıyla yazılı kanıtlar da olduğuna güvenir, hakkını aramak için davanı açarsın.

    bütün bunlar gerçekleşirken dizi 30 bölümden fazla yayınlanır, hayvani reytingler yapar. sen mal mal bakarsın sadece.

    nihayet mahkeme dosyayı bilirkişiye gönderir. it iti ısırmaz misali, bilirkişi, senaryodaki benzerliklerin genel geçer olduğunu, çalıntı sayilmayacagini içeren bir rapor sunar. göt gibi ortada kalırsın.

    fikrine tecavüz edildiğine mi, avukatlara, mahkemeye ödediğin bir dünya paraya mi , işi artık başka bir yapımcıya da satamayacagina mi, harcadigin emeklere mi yanacağını bilemez, içini bosaltmak için gelir burada dangalak gibi entry girersin.

    fikir çalan her puştun fitil fitil burnundan gelsin amk!
  • insan beyninden geçen tüm fikirler insanlığın ortaklığı dahilindedir. yane fikir mülkiyeti kadar saçma bir şey düşünemiyorum ama iş başkasının fikrini kendinin gibi gösterip çıkar sağlamaksa bu direk puştluk kapsamında incelenecek bir konudur. fikir hırsızlığı puştluktur diyorum yani.
  • güzel türkiyemin ibne insanları tarafından bir iş ahlakı olarak benimsenmiş ve güzelce uygulanmakta olan yükselen değeri.
  • ülkemizde çokça gerçekleşen ve bazen açık açık "ben bu işi alıp kendim yapacağım" denilen durum. ve hatta daha sonra orada burada "biz çok yenilikçiyiz" diye konuşulur.
  • başınıza gelmesi durumunda oldukça can sıkıcı bir olay, gerçekleştirenseniz o daha vahim, daha çok canınızı sıkması lazım. hem gerizekalı, hem şerefsiz olmak bu devirde kolay rastlanan bir durum değil.

    her ortamda, ister iş, ister okul, ister siyasi partide, gönüllü kuruluşlarda bile mümkün mertebe sunulacak kişi/kişiler dışında kimseye açmayın fikrinizi, dürbünden bakma fırsatınız yok bu hırsızlıkta. ya da kapıya kilit taktırın, gidin patentini alın, tabi alınacak bir şey ise.
  • günümüz dünyasında cokca rastladığımız hırsızlık türü

    bu tür hırsızlık kapsamına telif hakları hırsızlıgı, aynı işyerinde çalışanlar arasında proje ve iyileştirme hırsızlıgı, tasarım hırsızlığı örnek olarak verilebilir.
hesabın var mı? giriş yap