• benim gibi insanlarin goktanriya yurekten inanmalarina yol acan ozelliklerdir. goktanri gercekten de diger bir cok tanridan daha yucedir.

    bu ozellikler asagida listelenmistir.

    1- goktanri diger tanrilar gibi insanlarin kendisine inanmasini beklemez, kendisine inanmayanlari cezalandirmakla tehdit etmez. diger tanrilarda olan ego, goktanri’da yoktur.

    2- goktanri peygamber gondermek, din yaratmak gibi seylerle ugrasmamistir. koskoca goktanrinin diger tanrilar gibi insanlardan bekledigi hicbir sey yoktur.

    3- goktanri icin bir insan bir sinekten veya bir ottan daha degerli veya daha degersiz degildir. butun varliklar onun gozunde esittir.

    4- goktanri herseyi bilir, insanlarin yapacaklari kotulukleri de bilir, o yuzden diger tanrilar gibi kendi yarattigi kotu insanlari cezalandirarak kendi icinde bir paradoksa kapilmaz.

    5- goktanri herkesi cennetine kabul edecektir, kendisine inanmayanlari bile. (cunku daha oncede soyledigimiz gibi goktanri “sadece bana inanin, bohuhuhu, yoksa sizi yakarim” diyen diger tanrilara benzemez, bazi seyleri asmistir.)

    6- goktanri kendi kaldiramayacagi bir tasi yaratabilir. ondan sonra da o tasi kaldirabilecek kendisinden daha guclu yeni bir goktanri yaratir. kisaca goktanrinin yapamayacagi hicbir sey yoktur. isterse kendini yok da edebilir.

    7- goktanri ilahi adalete inanmadigi icin (sonucta cehennem diye bir yer yaratmamistir), insanlarin yeryuzunde kendi adaletlerini kurmalarindan yanadir. ortada bir katil, bir tecavuzcu varsa, bunun cezasini oradaki toplum vermelidir. (dolayisiyla, goktanricilar idam cezasina karsidir, cunku oldurulen kisi direk cennete gidecektir.)

    8- goktanri o kadar gucludur ki, seytan gibi uydurulmus konseptlerle ugrasmaz, o tip seylerle iddiaya girmez, insanlarin hayatlarini kumar araci olarak kullanmaz. seytan diye birsey olsaydi onu dover kafa goz girisirdi, diger tanrilar gibi seytanla yarismazdi.

    9- goktanri sirf bu gezegende degil, diger bir cok galaksideki gezegenlerde de canlilar yaratmistir.

    10- gunah sevap gibi kavramlari yoktur.

    11- goktanri evrim teorisine inanir.

    12- sizin goktanriya inanip inanmamaniz zerre umurunda degildir.

    13- goktanri herkesi herseyi karsiliksiz sever.
  • nazar boncugu takarsaniz sizi bir cok seyden korur.
  • laiklik tartışmasına sebep olmaz bu konudaki tavrı çok nettir bizzat kendisi yönetme yetkisi verir ha ama illa ki (bkz: kime göre neye göre)
  • yıllar önce bu özelliklere benzer şeyler duymuştum bir filmde.conan ve subutay aralarında tartışıyolardı tanrılarını.
    conan the barbarian filminden theology isimli kesit.
    ---şpoyler---
    c-hangi tanrılara dua edersin?
    s-dört rüzgar 'a,ya sen?
    c-crom 'a ama ona nadiren dua ederim,dinlemez.
    s-o zaman nesi iyi onun?
    c-ah, hep dediğim gibi.o güçlüdür.ölürsem onun önüne çıkacağım,ve o bana soracak,"çeliğin sırrı nedir?" bilemezsem beni valhalla'dan fırlatıp atacak ve bana gülecek.bu crom 'dur.dağında güçlüdür.
    s-ah, benim tanrım daha büyük.
    c-ha-ha ! crom senin dört rüzgar'ına güler,oturduğu dağından kahkahalar atar.
    s-benim tanrım daha büyüktür.o sonsuz, ebedi gökyüzüdür.senin tanrın onun altında yaşar.
    ---şpoyler---

    ayrıca gök yeleli bozkurt'un tanrısının da özellikleridir.
  • abstrakt ve tavşan bokumsu tanrı konseptinden sonra tutmadı bu bir şeye fikse edilebilen tanrı ve özellikleri. bayi sevmedi, müşteri sevmedi. gökü düştü, tanrısı kaldı. o tuttu.
  • bluetooth'u ve 2 megapixel kamerası vardır. işlediğiniz sevapları kameraya çekip kendisine gönderebilirsiniz.
  • facebook'a üyedir. yardıma ihtiyacın olduğunda pokeleyebilirsin.
  • eğer mevzu asya türklerinin göktanrı'sı ise islam'ın tanrı'sının üstün özellikleriyle zerre ilgisi yoktur. türklerin islama da bu yüzden geçtiği masalına inanmayı da bırakın artık yahu.
  • göktanrı'yı -ki adı aslında sadece tanrı'dır- tahayyül edilen (isterseniz inanılan, hatta bilinen deyin. şu aşamada fark etmez.) diğer tanrılardan farklı ve özel kılan niteliklerdir.

    bu niteliklerin ne olduğu, elbette söz konusu niteliklere değer biçecek olan kişinin kendi değer yargılarıyla ilgilidir.

    bu özellikleri sıralayacaksak, göktanrı'nın herkesi cennetine kabul edecek olmasını listeye dahil edemeyiz, çünkü doğru değildir.

    göktanrı inancında da "uçmag" ve "tamu" olarak adlandırılan cennet ve cehennem vardır. bu inanç türk inanç sistemine muhtemelen sonradan dahil olmuştur. nuh tufanı gibi... göktanrı inancının daha eski ve daha özgün hâlinde ise gerçekten bir cehennem yoktur. ama cennet de yoktur. ölümden sonra, aynen bu dünyaya benzeyen, yine savaşlarla dolu bir başka dünya vardır. bu durum, türk inancında zıttı bulunmayan hiçbir şeyin var olmaması prensibi ile de uyum gösterir.

    öte yandan, şu husus bazıları için göktanrı'nın üstün özellikleri sınıfına sokulurken bazıları tarafından bunun tam aksine yorumlanabilir ki, göktanrı milli bir tanrıdır. o, türklerin tanrısıdır.

    hemen sorular doğuyor: o hâlde, diğer milletlerin ayrı tanrısı mı vardır? göktanrı her şeyin yaratıcısı değil midir? bütün insanları o yaratmamış mıdır?

    yanıtlar ise iki noktada saklı:

    1- türkler, kendilerini insanlığın merkezine koyduktan sonra, geri kalan tüm milletleri inanç noktasında ihmal etmiş, yok saymışlardır. türkler, "kişi" dediklerinde, "insan" dediklerinde, kendilerinden bahsediyorlardır. "insanoğlunun üzerine ecdadım, atam bumın kağan, istemi kağan oturmuş." cümlesi, eski moda yorumların söylediği gibi cihan hakimiyeti ile değil, türklerin yalnızca kendilerini insan olarak görmeleri ile ilgilidir.

    2- göktanrı inancı, antik yunan dini yahut mitolojisi gibi çok tanrılı değilse de, semavi dinler gibi tek tanrılı da değildir.

    bütün bunları yorumladığımız zaman şu noktaya kesin olarak ulaşabiliriz ki, göktanrı'nın en üstün özelliği, onun, kendisini yaratan ya da kendisine inanan türklerin bütün arzuları, algıları ve değerleri ile uyum içinde olmasıdır.

    göktanrı, türk kültür kökenlerinin bizatihi kendisidir. bu yüzden, ayrı ve teşkilatlanmış bir dinin varlığına da gerek duyulmamıştır.
hesabın var mı? giriş yap